Mir niso samo sanje

Mirovne sile ZN so z modrimi čeladami eden izmed najbolj vidnih simbolov prizadevanja za mir. Mirovne sile oziroma prostovoljni vojaki iz različnih državnih vojsk izpolnjujejo svojo vlogo kot nepristranski tretji člen, ki pomaga ustvarjati in ohranjati premirje, njihova prisotnost na terenu pa pomaga pri iskanju mirne rešitve spora po diplomatski poti. Mirovne sile vzpostavljajo mir na terenu, mediatorji ZN pa se srečujejo z voditelji držav v sporu ali strank v sporu, s katerimi poskušajo doseči mirno rešitev konflikta.

Današnja oblika operacij za podporo miru je več kot zgolj vzpostavljanje miru in varnosti. Mirovne sile so vedno bolj vključene pri podpori v političnih procesih, reformi pravnega sistema, usposabljanju policije in organov pregona, razoroževanju nekdanjih borcev in čiščenju minskih polj.

Leta 2005 je bila Mednarodna agencija za atomsko energijo in njen generalni direktor Mohamed El Baradei nagrajena z Nobelovo nagrado za mir. Do takrat so bili ZN s strani odbora za Nobelove nagrade z nagrado za mir nagrajeni devetič. Predhodni nagrajenci so bili: ZN in Kofi Annan (2001), Sile ZN za podporo miru (1988), Visoki komisar ZN za begunce (1954 in 1981), Mednarodna organizacija za delo (1969), Sklad ZN za otroke (1965), Dag Hammarskjöld (1961) in Ralph Bunche (1950).