Ban pritisnil na vladajočo hunto

Generalni sekretar Ban Ki-moon3. julij 2009 - Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon je prispel na dvodnevni uradni obisk v Mjanmar, med katerim bo na tamkajšnjo vladajočo hunto pritisnil, naj izpusti politične zapornike, vključno z opozicijsko voditeljico Aung San Suu Kyi.

Ban Ki-moon je s spremstvom pristal na mednarodnem letališču v Yangonu, se za kratek čas ustavil v nekdanji prestolnici, nato pa poletel novemu glavnemu mestu Naypyitaw, 350 kilometrov severno od Yangona.

Generalni sekretar svetovne organizacije ima na programu srečanja z vodjo vojaške hunte Than Shwejem in 25 predstavniki političnih strank, med katerim bodo tudi štirje predstavniki opozicijske Narodne lige za demokracijo (NLD). Za zdaj ni jasno, ali se bo Ban smel srečati tudi z Suu Kyi, ki je trenutno zaprta v zloglasnem yangonskem zaporu Insein.

Proti Nobelovi nagrajenki za mir poteka sojenje zaradi kršenja pogojev hišnega pripora, ker je maja v svoj dom spustila ameriškega državljana Johna Williama Yettawa. Posebno sodišče v zaporu Inseon naj bi danes v primeru Suu Kyijeve zaslišal pričo obrambe, a je zaslišanje preložilo na 10. julij.

Ban Ki-moon je Mjanmar zadnjič obiskal maja 2008, da bi pospešil razdeljevanje mednarodne pomoči po ciklonu Nargis, ki je zahteval do 150.000 smrtnih žrtev.

Vir: Delo in STA

Kategorija: