26. junij je mednarodni dan podpore žrtvam mučenja

26. junij 2009 - Na današnji dan praznujemo svetovni dan podpore žrtvam mučenja, ki so ga leta 1997 razglasili Združeni narodi. Mednarodni dan podpore žrtvam mučenja je hkrati tudi obletnica uveljavitve Konvencije Združenih narodov proti mučenju in drugim oblikam krutega, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (leta 1987).

"Mednarodni dan podpore žrtvam mučenja prihaja tri leta potem, ko sem državam članicam Sveta Evrope priporočil, naj sledijo in spoštujejo Konvencijo Združenih narodov proti mučenju," je ob mednarodnem dnevu podpore žrtvam mučenja povedal generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis.

"Zagotoviti moramo, da se evropska letališča in zračni prostor ne izkoriščajo za prevoz ilegalcev v države, kjer naj bi jih mučili," je dejal in poudaril, da je treba zagotoviti, da se mednarodna pravila na podlagi diplomatske imunitete ne zlorabljajo. Imuniteta pri ugrabitvah ali mučenju ljudi po mnenju Davisa ne sme ostati nekaznovana.

Generalni sekretar Sveta Evrope obžaluje, da po treh letih še vedno ni dobil pomembnega odgovora na svoja priporočila, ker se je pokazalo, da se v nekaterih evropskih državah z nasiljem krši konvencija proti mučenju in drugim oblikam nečloveškega kaznovanja.

Vir: STA

Kategorija: