Nadaljevanje procesa proti Hartmannovi 1. julija

Florence Hartmann17. junij 2009 - Proces proti nekdanji tiskovni predstavnici bivše glavne tožilke Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije Florence Hartmann se bo nadaljeval 1. julija.

Proces proti nekdanji tiskovni predstavnici bivše glavne tožilke Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije Florence Hartmann pred haaškim sodiščem so danes prekinili in se bo nadaljeval 1. julija, je povedal odvetnik Hartmannove Guenael Mettraux.

Hartmannova je obtožena nespoštovanja sodišča zaradi objave zaupnih informacij, kar pa obramba zavrača. Sodišče jo je 27. avgusta lani obtožilo zaradi navedb v njeni knjigi Mir in kazen iz leta 2007 in zaradi članka, ki ga je januarja lani objavil Inštitut BiH z naslovom Prikriti ključni dokazi o genocidu.

V njih govori o vpletenosti Srbije v zločine v vojni v BiH, tudi v genocid v Srebrenici julija 1995, v katerem je bilo ubitih več kot 8000 Bošnjakov, oziroma zapiskih srbskega vrhovnega obrambnega sveta, dele katerih naj bi na zahtevo Srbije sodišče pustilo tajno. Po ocenah sodišča je Hartmannova z objavo teh odločitev zavestno kršila pravila sodišča, zaradi nespoštovanja sodišča pa ji grozi do sedem let zapora ali do 100.000 evrov kazni.

Vir: STA

Kategorija: