Kmalu sojenje Karadžiću: Proces naj bi se vendarle začel sredi septembra

Radovan Karadžić17. junij 2009 - V Sloveniji se je včeraj na delovnem obisku mudil predsednik Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo (ICTY) v Haagu Patrick Lipton Robinson, ki se je srečal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem. Robinson je napovedal, da se bo sojenje Radovanu Karadžiću za vojne zločine med vojno v Bosni in Hercegovini začelo v sredini letošnjega septembra.

Sodišče se je v zadnjem času znašlo v nezavidljivem položaju, saj so v javnost prišli videoposnetki enega glavnih haaških obtožencev, generala vojske Republike srbske Ratka Mladića, ki naj bi nastali leta po tistem, ko je bila za domnevnim vojnim zločincem izdana mednarodna tiralica. Spomnimo, da posnetki Mladića prikazujejo, kako se zabava in sprehaja po ulicah Beograda, čeprav so srbske oblasti vseskozi zatrjevale, da ga intenzivno iščejo. "Absolutno ne vem, kje je Mladić," je včeraj zatrdil Robinson.

Sodišče je veliko pozornosti poželo tudi zaradi vložene obtožnice proti Florence Hartmann, nekdanji tiskovni predstavnici in svetovalki tožilke ICTY Carle Del Ponte. Hartmannova je leta 2007 objavila knjigo Mir in kazen, v kateri opisuje delovanje sodišča in tožilke ter politične manipulacije in pritiske, ki jih je bila deležna Del Pontejeva, da resnica ne bi prišla na dan v vsej svoji neprijetnosti. Zaradi zapisov v knjigi in v tekstu, ki ga je objavil Bosanski inštitut, je ICTY lani proti Hartmannovi vložil obtožnico. Tako se je novinarka, ki se je borila za razkritje resnice o vojni in za neovirano delo sodišča, znašla na njegovi zatožni klopi.

"Ker zoper Hartmannovo poteka sodni proces, gre za zadevo, ki je ne morem komentirati. Kot veste, sem predsednik sodišča, poleg tega pa tudi predsedujoči sodnik prizivnega senata. Ko se bo sojenje končalo, bo prišlo do pritožbe, zato si tega ne bi drznil komentirati," je povedal Robinson. "Slovenija spoštuje neodvisnost sodišča, zato tudi jaz nimam nobenega komentarja," je predsednika sodišča dopolnil Danilo Türk.

Vir: Dnevnik

Kategorija: