Ban Ki-moon obžaluje severnokorejski jedrski poskus

Generalni sekretar Ban Ki-moon25. maj 2009 – Generalni sekretar Ban Ki-moon močno obžaluje severnokorejski jedrski poskus, s katerim je država kršila resolucije varnostnega sveta OZN.

»Generalni sekretar se boji, da bi lahko imelo to dejanje negativen vpliv na mir in stabilnost v regiji ter na globalen režim neširjenja jedrskega orožja,« je dejal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja.

Ban Ki-moon »verjame, da bo varnostni svet to zadevo obravnaval in podal skupen poziv k de-nuklearizaciji polotoka in vzpostavitvi miru ter stabilnosti v regiji,« je dodal tiskovni predstavnik.

Pogovori v varnostnem svetu naj bi se začeli danes ob 16:00. Vodila jih bo Rusija, ki trenutno predseduje varnostnemu svetu.

Po jedrskem poskusu, ki ga je Severna Koreja izvedela oktobra 2006, je varnostni svet od države zahteval, da ne izvaja novih poskusov ali izstreljuje balističnih raket ter nad državo uvedel sankcije.

Nedavno sta tako generalni sekretar kot varnostni svet, že obsodila izstrelitev severnokorejskih raket.

Prav tako so pozvali k čimprejšnjemu nadaljevanju šest-stranskih pogovorov med obema Korejama, ZDA, Japonsko, Kitajsko in Rusijo.

V današnji izjavi je Ban Ki-moon od Severne Koreje zahteval, da prekine za akcijami, ki bi povečale napetosti v regiji. Državo je pozval k spoštovanju obvez in k vzpostavitvi dialoga z že omenjenimi državami.

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: