Mjanmar: UNESCO obsoja aretacijo prodemokratične vodje

Aung San Suu Kyi20. maj 2009 – UNESCO je izrazil zaskrbljenost glede aretacije in sojenja vodji opozicije Aung Suu Kyi-u. Generalni direktor, Koïchiro Matsuura, je poudaril, da Aung San Suu Kyi, ki je dobitnica UNECSO-ve nagrade za spodbujanje tolerance in nenasilja leta 2002, igra pomembno vlogo v državnem mirovnem procesu.

Aung, ki vodi Narodno ligo za demokracijo (NLD), in dve pomočnici so varnostne sile 14. maja odpeljale v zapor Insein, kjer so bile obsojene pred posebnim sodiščem. Obsojene so bile kršitve pravil hišnega pripora, ko je nenapovedan ameriški državljan smel vstopiti v njihov dom. Nadaljnji pripor in zadnje sojenje je namreč kršitev mednarodnih standardov. »Mjanmarske oblasti so tako prekršile svoje in mednarodne zaveze glede varstva človekovih pravic«, je poudarila Visoka komisarka za človekove pravice, Ga. Pillay.

Ga. Suu je preživela več kot 12 let v hišnem priporu. 30. maja je bila ponovno aretirana zaradi ogrožanja suverenosti in varnosti države. Maja 2007 je vlada podaljšala hišni pripor še za 6 let.

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: