Ganske vojaške enote se pridružujejo misiji ZN v Čadu in Centralnoafriški republiki

14. maj 2009 – Danes je bilo oznanjeno, da se več kot 100 ganskih vojakov pridružilo mirovni misiji ZN v Čadu in Centralnoafriški republiki, državah, ki jih je vojna močno zaznamovala.

V okviru gibanja MINURCAT, ki ga podpira mirovna misija ZN, bo tako 131 ganskih vojaških enot nadomestilo vojaške enote, ki odhajajo iz vzhodnega Čada, natančneje iz območja Farchana.

Ganski vojaki se bodo pridružili 71 ganskim modrim čeladam, ki so odšli v Čad že marca lani, prav tako v okviru MINURCAT. V polni moči bo misija vključevala 800 mirovnikov iz Gane.

Vzhodni Čad se namreč sooča s hudo humanitarno katastrofo, in sicer z več kot 290.000 sudanskih beguncev iz Darfurja, več kot 180.000 preganjanih znotraj državnih meja, 700.000 posameznikov, ki so dom zapustili iz drugih razlogov, so le nekateri izmed množice vseh, ki jih je treba nujno oskrbeti s hrano, vodo in zdravstvenimi storitvami.

Sudanski begunci so pribežali tudi v severni del Centralnoafriške republike, ki mora poleg njih poskrbeti še za ubežnike z drugih območij, kjer se odvijajo oboroženi spopadi.

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: