Vlade in delavci v naftni industriji o ekonomski krizi na forumu

11. maj 2009 – Predstavniki vlad, naftnih podjetij in delavci so danes začeli s teden trajajočim srečanjem, na katerem razpravljajo o vplivu globalne ekonomske krize na zmanjševanje števila zaposlenih v naftni in plinski industriji. Srečanje v Ženevi gosti Mednarodna organizacija dela (ILO). Na njem se bodo osredotočili predvsem na poročilo te organizacije, ki napoveduje, da bo do leta 2010 naftni industriji primanjkovalo 6000 izkušenih delavcev.

»To je konzervativna napoved, saj bi lahko bila resničnost veliko hujša. Pomanjkanje izkušenih delavcev je posledica odpuščanj in manjšega zaposlovanja v devetdesetih letih, neprimernih ter nevarnih delovnih razmer, sedaj pa še ekonomske krize,« je dejala Elizabeth Tinoco, vodja sektorskih dejavnosti pri ILO.

Po podatkih poročila naj bi bilo v naftni in plinski industriji leta 2004 zaposlenih največ delavcev, okoli 4 milijone. Po tem letu se je zaposlenost zmanjšala na 3 milijone v letu 2006. Predvideva se, da bo delo obdržalo 1,5 milijona delavcev.

Tinoco je opozorila, da naftna industrija sama brez pomoči vlad ne more učinkovito zvišati število izkušenih delavcev.

»Poročilo predlaga, da se mora med vladami in naftno industrijo, vključno z delavskimi organizacijami, vzpostaviti dialog, saj bo le tako število izkušenih delavcev naraslo.«

Poročilo je izpostavilo tudi razlike v plačah, katerih višine so odvisne od poklica, znanja in spola, ter poudarilo varnost pri delu in zdravstvene zadeve.

Srečanje, ki traja od 11. do 14. maja bo poskušalo najti odgovore na vprašanja, kako zagotoviti spoštovanje pravic delavcev, primeren delovni čas in delovne razmere.

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: