OZN razširila prisotnost v Afganistanu z novim uradom

9. maj 2009 – Združeni narodi so odprli 20. urad v severnem delu afganistanske province Sar-i-Pul. Ta gesta naj bi promovirala razvoj v državi, ki se sooča z mnogimi perečimi problemi.

»Odprtje urada vidim kot pomembnega, saj predstavlja enega naših ključnih ciljev za privabljanje več pozornosti in virov v revnih provincah,« je povedal posebni predstavnik generalnega sekretarja ZN, Kai Eide, med slovesnostjo.

Kai Eide, ki vodi Misijo OZN za pomoč v Afganistanu (UNAMA), je povedal, da ne smemo pozabiti na revne in stabilne province v srednjem in severnem delu države. Pozval je tudi k enakopravni in premišljeni porazdelitvi pomoči ljudem province Sar-i-Pul in drugod po Afganistanu. Če se bo nepravičnost še nadaljevala, se bo po njegovem pojavila nestabilnost tam, kjer je danes stabilnost.

Novi urad v Sar-i-Pulu namerava uvesti kmetijsko reformo za preprečitev nenehnih humanitarnih kriz iz preteklosti in nameniti več pozornosti človekovim pravicam, predvsem pravicam žensk.

»Afganistan potrebuje vire in talente, ki jih lahko prispevajo ženske razvoju države,« je rekel Kai Eide ter dodal, da »ni samo vprašanje človekovih pravic posameznikov, ampak tudi prihodnosti celotne države.«

Kai Eide je tudi izkoristil priložnost za poziv afganistanskemu ljudstvu, naj zagotovijo, da bodo prihajajoče predsedniške in lokalne volitve izvedene brez korupcije in v skladu z državno ustavo in zakoni.

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: