Letošnja poletna šola Društva za ZN obarvana v zeleno

Društvo za Združene narode za Slovenijo je ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve, Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, Veleposlaništva ZDA v Ljubljani in Fakultete za družbene vede med 22. in 26. avgustom organiziralo že četrto poletno šolo United Nations Summer School. Letošnja izvedba je potekala pod naslovom »Empowering the Environment«, udeležilo pa se je je 33 mladih med 18. in 30. letom iz 12 različnih držav.

Poletna šola, ki se je letos osredotočala predvsem na okolje, ekologijo, klimatske spremembe in pomen boja proti okoljskim spremembam in degradaciji skozi trajnostni razvoj, trajnostno proizvodnjo in potrošnjo, je udeležencem poleg predavanj, delavnic in druženja dala tudi priložnost za obisk slovenskega bisera naravne dediščine, Škocjanskih jam.

Agenda 2030 za trajnostni razvoj izpostavlja tri dimenzije razvoja: okoljsko, socialno in ekonomsko; ter na prvo mesto postavlja poleg ljudi tudi naš planet. Naslavljanje soodvisnih in povezanih globalnih izzivov je ključno za zagotavljanje trajnostnega razvoja, vključno z okoljsko vzdržnostjo in varstvom našega planeta. S tem nova razvojna agenda mednarodni skupnosti predaja spodbudo, ki jo potrebuje pri spopadanju z okoljskimi izzivi našega časa. 

Udeležence sta uvodno nagovorila predsednik Društva za ZN za Slovenijo dr. Bojko Bučar in direktor UNIS Vienna Martin Nesirky. Tekom tedna so potekale delavnice na temo humanitarnih kriz, okolja, krožnega gospodarstva, zelene potrošnje, mednarodnega okoljskega prava, okoljskih migrantov in beguncev, Pariškega dogovora in COP21, okoljskih politik EU, vloge UNESCA ter tranzicije Slovenije v zeleno gospodarstvo in usmeritve v trajnostni razvoj. Večere so zapolnjevale družabne aktivnosti, ogledi znamenitosti ter nepozabni lov na zaklad, skozi katerega so udeleženci spoznali Zeleno prestolnico Evrope, Ljubljano.

Pripravila: Sabina Carli

Dogodek je potekal v okviru projekta "VSTANI IN UKREPAJ: prihodnost, ki jo želimo", ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Kategorija: