Manj tujega vlaganja v države v razvoju

4. maj 2009 – Lanskoletni upad naložb podjetij v tujini naj bi se nadaljeval vsaj še dve leti, ko se znova pričakuje izboljšanje. Ta upad naj bi najbolj prizadel prav države v razvoju, je danes opozoril vodja Konference ZN o trgovini in razvoju (UNCTAD).

Finančna in globalna kriza sta vplivali na 15-odstotni padec neposrednih tujih naložb (FDI) v letu 2008. Generalni sekretar UNCTAD, Supachai Panitchpakdi, je dejal, da se lahko negativni trend nadaljuje tudi v tem letu.

»Malo je bilo rečenega glede vpliva krize na tuje naložbe,« je ob začetku teden dolge konference na temo FDI v državah v razvoju rekel Panitchpakdi.

»Brez novih naložb in služb ne more biti ponovne rasti,« je dodal in poudaril potrebo po »očiščenju« svetovnega finančnega sektorja, ki bo ponudil prostor za nov krog naložb.

Udeležence na prvem srečanju nove Komisije za naložbe, podjetja in razvoj pri UNCTAD je opozoril, da bo letošnji upad FDI še večji.

Po raziskavi o svetovnih perspektivah glede naložb med letoma 2009 in 2011, ki jo je izvedel UNCTAD, naj bi 80 odstotkov v raziskavi sodelujočih transnacionalnih korporacij načrtovalo manj vlaganja v naslednjih dveh letih. V letu 2011 pa pričakujejo izboljšanje stanja.

»Indikatorji nakazujejo, da bo upad FDI v nekaterih regijah in državah večjih kot v drugih,« je dejal vodja UNCTAD. Med znaki najdemo zmanjševanje profitov o katerih poročajo podjetja in pomanjkanje virov financiranja, saj se tudi banke bojujejo s svojimi izgubami.

»Brez novega izposojanja, brez novih finančnih virov, ni tujih naložb,« je dodal.

Panitchpakdi je opozoril, da novice o začasnem izboljšanju na borznih trgih v razvitih državah, lahko privedejo do napačnih in nevarnih predstav, da je krize že konec.

»Ne sme se pozabiti na države v razvoju, saj te ne gredo po isti poti kot razvite države,« je dejal. »Državam v razvoju se lahko dolg še bolj poveča, saj se bodo morale za ponovno oživitev svojega gospodarstva še bolj zadolžiti. Ustvariti moramo strategijo izhoda.«

Dodal je, da bo UNCTAD izpolnil zahtevo podano na srečanju skupine G-20 prejšnji mesec v Londonu o nadziranju kriznih ukrepov vlad, ki bi lahko ovirali mednarodne naložbe.

»Še vedno pa obstajajo dobre možnosti naložb podjetij, ki imajo v tem obdobju dovolj denarja, saj so cene delnic nizke. Prav tako se lahko pričakuje razvoj novih energetskih in okolijskih industrij,« je še poudaril.

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: