OZN razmišlja o dvigu ravni pripravljenosti na nevarnost pandemije prašičje gripe

27. april 2009 – Dosedanje potrditve infekcij z virusom prašičje gripe v štirih državah so zdravstveno agencijo postavilo v situacijo, v kateri razmišlja o dvigu ravni pripravljenosti na nevarnost pandemije prašičje gripe.

»Pod vodstvom generalne direktorice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Dr. Margaret Chan, se sistem OZN na prašičjo gripo odziva hitro in učinkovito,« je Ban Ki-moon danes sporočil novinarjem.

WHO sporoča, da bi lahko dvignila pripravljenost na četrto ali peto raven od šestih; to bi bilo prvič od uvedbe sistema leta 2005, ko je svet ogrožala ptičja gripa.

Krizni odbor WHO, vzpostavljen zaradi potrebe po svetovanju glede nedavnega izbruha gripe, se trenutno odloča o ravni pripravljenosti na nevarnost pandemije.

Agencija je sporočila, da so okužbe z virusom potrdili v Kanadi, Mehiki, Španiji in ZDA, ter omenila govorice, da naj bi se infekcija širila tudi v druge države.

»Trenutno naj bi bilo v ZDA potrjenih okužb 40 ljudi in približno 26 v Mehiki. Ostale naj bi bili v Kanadi, eno potrjeno okužbo pa je sporočila tudi Španija,« je v Ženevi sporočil tiskovni predstavnik WHO.

Peta stopnja pripravljenosti po lestvici WHO se vzpostavi, ko se virus preko človeka prenese v vsaj dve državni na enem izmed območij WHO.

»Razglasitev pete stopnje pripravljenosti pomeni, da se lahko pandemija pojavi v vsakem trenutku in da je čas namenjen organizaciji, obveščanju ter implementaciji ukrepov zelo kratek,« je napisano na strani agencije.

Geografska razširitev in povečanje števila okuženih z virusom prašičje gripe A (H1N1) je danes pripeljala do drugega srečanja kriznega odbora WHO.

»Zaskrbljeni smo zaradi dejstva, da je bila večina umrlih v Mehiki mladih in zdravih odraslih oseb,« je dejal generalni sekretar pred novinarji v New Yorku. Ponavadi so pri gripi najbolj ranljiva skupina otroci in starejše osebe.

»Če se dejansko bližamo pandemiji, potem potrebujemo izkazati svetovno solidarnost,« je rekel. »Izbruh prašičje gripe je ponovna potrditev dejstva, da se v današnjem globalnem svetu noben narod ne more sam soočati z grožnjami takega obsega.«

Generalni sekretar je sporočil, da bodo Svetovna banka in ostale humanitarne ter razvojne agencije OZN nudile finančno pomoč državam, ki bi potrebovale dodatne vire za boj proti epidemiji, hkrati pa poudaril, da najrevnejše države ne smejo biti nesorazmerno prizadete zaradi potencialne zdravstvene krize.

»Zaenkrat je naš odziv ponazoritev najboljšega možnega multilateralnega sodelovanja. Verjamem, da bo tako tudi v nadaljevanju,« je dodal.

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: