Mladinski natečaj umetniških del in kratkih filmov 2016

Vsakoletni filmski festival o človekovih pravicah »this human world« bo potekal prvi teden decembra letos v najbolj priznanih kinodvoranah Dunaja, kot so Gartenbaukino, Schikaneder in Topkino. Ekipa festivala »this human world« bo izvedla mladinski natečaj umetniških del in kratkih filmov o človekovih pravicah 2016, ki bo odprt za otroke in mladostnike, stare med 10 in 20 let. Sodelujejo lahko vse vrste šol. Letošnja osrednja tema je »PRIHODNOST JE NAŠA – PRILOŽNOSTI IN UTOPIJE« (pojasnilo se nahaja pod točko 1.1).

Natečaj poteka pod okriljem Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju in Urada Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) v Avstriji ter ob podpori Avstrijskega zveznega ministrstva za izobraževanje, umetnost in kulturo (Oddelek za medijsko pismenost). Natečaj se bo oglaševalo mednarodno, najavljen pa bo med lokalnimi izobraževalnimi ustanovami v Avstriji, Madžarski, Slovaški in Sloveniji.

1 Poslanstvo in osnovni namen

2 Splošna navodila

3 Žirija in nagrade

4 Podpora

5 Kontakt

 

1 Poslanstvo in osnovni namen

1.1 Poslanstvo

Mladinski natečaj umetniških del in kratkih filmov 2016 spodbuja učence, da v sodelovanju s svojimi učitelji ustvarjajo na temo »PRIHODNOST JE NAŠA – PRILOŽNOSTI IN UTOPIJE«. Natečaj spodbuja izdelke v obliki kratkih filmov, fotografij, foto zgodb, risb, kolaža, skulptur ali stripov. Iščemo priložnosti in utopije prihodnosti:

  • Kakšna je vaša vizija vključujoče družbe, ki poskrbi za ljudi, kateri iščejo zaščito v vaši državi / Evropi? Kaj lahko vi naredite?
  • Si lahko predstavljate družbo, kjer vsi živimo v miru?
  • Na kaj vi upate v prihodnosti glede dela, izobraževanja in enakih možnosti?
  • Kakšna bo družba prihodnosti glede na dosedanji razvoj dogodkov?
  • Kako bo 17 ciljev trajnostnega razvoja spremenilo naš svet?

1.2 Osnovni namen

Osnovni namen natečaja je mladim približati temo človekovih pravic, beguncev in azila ter jim preko umetnosti dati priložnost za kritično refleksijo. Skozi filmski festival mladi tudi dobijo priložnost, da svoje prispevke predstavijo mednarodni javnosti.

 

2 Splošna navodila

2.1 Prijavitelji

Prijavijo se lahko otroci in mladostniki, stari med 10 in 20 let.

2.2 Pogoji prijave

Udeleženci lahko svobodno izberejo tehnike in materiale, ki jih bodo uporabili za svoja dvodimenzionalna dela. Umetniška dela ne smejo biti večja od 80 x 80 cm. Na začetku je potrebno preko spleta predložiti fotografijo umetniškega dela in informacijo o velikosti originala ter njegov opis. Če bo poslano umetniško delo prišlo na ožji seznam, bodo avtorji pozvani, da žiriji pošljejo izvirnik.

Iz vidika kratkih filmov se lahko predloži vse filmske zvrsti: fikcijo ali igrani film, dokumentarec, animirani film, eksperimentalni film ali posneto foto zgodbo.

Dolžina filma ne sme presegati tri (3) minute.

Filmski format: slika z razmerjem 16:9 je zaželena.

Filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki so mladim na voljo. Uporabi se lahko vse vrste video kamer, pa tudi fotoaparat ali mobilni telefon.

Kratke filme lahko predložite po navadni pošti na DVD nosilcu, in sicer na naslov pisarne »this human world« (naslov je naveden pod točko 5.2). Lahko tudi pošljete z geslom zaščiteno Vimeo bližnjico do prispevka na elektronsko pošto schulfilmprojekt@thishumanworld.com. Ne glede na to, za kateri način se odločite, morate na prej navedeno elektronsko pošto še sporočiti naslov filma, ime in priimek ter starost posameznega udeleženca in točno število sodelujočih.

Dvo- in tridimenzionalna umetniška dela ne smejo biti večja od 80 x 80 cm. Na začetku je potrebno preko spleta predložiti fotografijo umetniškega dela in informacijo o velikosti originala ter njegov opis. Če bo poslano umetniško delo prišlo na ožji seznam, bodo avtorji pozvani, da izvirnik pošljejo na naslov pisarne »this human world«.

2.3 Prijava na natečaj

Odgovorna oseba na posamezni šoli, ki vodi pripravo filma, mora predhodno do 15. junija 2016 javiti željo po sodelovanju na natečaju. Le-to sporoči preko elektronske pošte schulfilmprojekt@thishumanworld.com. En šolski razred lahko predloži več vlog, pri čemer vsaka vloga zahteva ločeno prijavo preko omenjene e-pošte.

Registracija mora vsebovati:

  • ime in naslov šole;
  • ime in priimek kontaktne osebe šole ter njegovi kontaktni podatki (določeni učitelj);
  • starost in število sodelujočih učencev.

 

2.4 Zaključek natečaja

Vse prispevke je potrebno predložiti do 30. oktobra 2016

2.5 Avtorske pravice

Organizator festivala ima pravico zmagovalne prispevke javno objaviti in pokazati na svojih dogodkih. Tudi avtorji imajo pravico svoje prispevke predstaviti javnosti.  

 

3 Žirija in nagrade

3.1 Žirija

Žirijo festivala sestavljajo priznani avstrijski filmski ustvarjalci, igralci in predstavniki filmske industrije, ki bodo vsa prispela dela mladih ocenili.

3.2 Nagrade

O nagradah se še dogovarjamo s partnerji. Zmagovalci bodo prejeli različne nagrade, dogovori s sponzorji pa že potekajo.

 

4 Podpora

 

5 Kontakt

5.1 Spletna stran

Več informacij lahko najdete na http://www.thishumanworld.com (meni v angleščini: »this human world-Competition«). Prav tako si lahko na omenjeni spletni strani ogledate zmagovalne prispevke od leta 2009 do 2015.

5.2 Kontaktna oseba

Za nadaljnje informacije se lahko obrnete na Liso Wegenstein, članico projektne ekipe in filmskega festivala »this human world«:

this human world

Schleifmühlgasse 8/14

1040 Dunaj

E-pošta: schulfilmprojekt@thishumanworld.com; tel.: +43/1/5855888

DatotekeVelikost
THW Short film competition 2016 - Call for submissions - SI.pdf286.79 KB
Kategorija: