Ban Ki-moon: Sporočilo ob mednarodnem dnevu Zemlje

Mednarodni dan Zemlje je priložnost, da opozorimo na medsebojno odvisnost ljudi in dih jemajočega števila različnih vrst živih bitij, s katerimi si delimo planet. To leto nas dan navdaja z upanjem za boljšo prihodnost za vse.

Na današnji dan se namreč na sedežu Združenih narodov v New Yorku zbira več kot 170 držav, ki bodo podpisale Pariski sporazum o podnebnih spremembah. Ta mejnik ima v povezavi z Agendo 2030 za trajnostni razvoj moč, da spremeni svet. Da se bo na en sam dan zbralo toliko predstavnikov in podpisalo zgodovinski dogovor, podaja jasen signal solidarnosti pri reševanju skupnih izzivov. Sedaj moramo zbrati vso moč, ki jo premore človestvo, da zagotovimo nizkoogljično rast in izboljšamo odziv na podnebne spremembe.

Vodstvo je ključno. A vsak izmed nas mora odigrati svojo vlogo. Naše odločitve so lahko energetsko učinkovite, zmanjšamo lahko zavrženo hrano, znižamo nas ogljični odtis in povečamo trajnostne investicije. Mala dejanja, ki so pomnožena z milijardami, bodo prinesla dramatične spremembe, podprla Pariški sporazum in nas spodbudila k zasledovanju Ciljev trajnostnega razvoja. Tema letošnjega mednarodnega dneva Zemlje – drevesa za Zemljo – to popolnoma odseva. Eno samo drevo ne izgleda prav dosti, a če naša mreža v naslednjih petih letih posadi 7,8 milijarde dreves – vsako izmed katerih bo absorbiralo skodljiv ogljikov dioksid iz ozračja, ohranjalo vodo in filtriralo onesnažen zrak – bo to služilo celotnemu človeštvu.

Tako kot vsako drevo igra svojo vlogo v biosferi, tako mora vsak posameznik skrbeti za nas planet in za živa bitja, ki na njem živijo. Prihodnost bo naša le, če bomo Zemljo spoštovali in vanjo vlagali.

Kategorija: