Preprečevanje spolnega izkoriščanja

Parfait Onanga-Anyanga, posebni predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov za Srednjeafriško republiko. (Foto - Večer)Parfait Onanga-Anyanga, posebni predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov za Srednjeafriško republiko

Ne dolgo nazaj sem izvedel za še eno grozno prijavo spolnega izkoriščanja s strani pripadnikov mirovnih sil, ki delajo v mirovni misiji Združenih narodov (ZN) v Srednjeafriški republiki (MINUSCA). To misijo vodim. Prebral sem, da naj bi pripadniki mirovnih sil posilili 14-letno dekle iz majhnega in oddaljenega mesta te ogromne države. Ko sem začel raziskovati na podlagi te šokantne novice, sem še izvedel za serijo drugih novih obtožb, ki gredo nazaj v leto 2014 in 2015. Nanje so me opozorili kolegi iz Sklada ZN za otroke (UNICEF) in Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR).

Ni besed, s katerimi lahko opišem stisko v sebi, ko se soočam s temi grozljivimi zgodbami. Te grozote me navdajajo z globokimi občutki obupa in jeze. Moji kolegi iz MINUSCA in ZN se počutijo kot jaz. Ne glede na grozo, ki jo občutim, je moja dolžnost, da naredim temu konec. Naredil bom vse, kar je v moji moči. Nihče od nas ne sme prenehati, dokler ne zagotovimo, da bodo storilci prepoznani, žrtve dobile vso potrebno pomoč in morda še najbolj pomembno, da bodo storilci tudi privedeni pred sodišče.

Odkar sem prevzel mirovno misijo avgusta 2015, sem se zavezal, da bom v MINUSCA vodil politiko preglednosti in odgovornosti. Od takrat sem prepotoval na tisoče kilometrov po Srednjeafriški republiki ter obiskal kamp za kampom in mesto za mestom. Na vsakem obisku sem poudarjal, da so spolne zlorabe in spolno izkoriščanje nedopustne, naloga osebja ZN, tako uniformiranega kot civilnega, pa je, da zaščiti ljudi v Srednjeafriški republiki. Moja pot me je pripeljala do nekaterih pretresljivih srečanj z družinskimi člani žrtev, ki so preživele spolne zlorabe s strani oboroženih skupin in mednarodnih mirovnih sil; tako od ZN kot drugih. Težko opišem svoje razočaranje nad misijo, katere vodenje sem sprva sprejel s ponosom, saj se le-ta sooča z največ prijavami primerov spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja med vsemi misijami ZN za ohranjanje miru. Ne glede na vse sem dobil spodbudne odzive na odločno in načelno držo celotne misije, kako rešiti ta resen problem. Le-te sem prejel od žrtev, ostalega prebivalstva in nacionalnih organov ter drugih držav članic ZN.

Zadevo bomo reševali s skupnimi močmi. V zadnjih tednih mi je v dodatno spodbudo 11. marca sprejeta resolucija 2272 (2016) od Varnostnega sveta ZN, ki odločno podpira namero generalnega sekretarja ZN, da iz misij za ohranjanje miru izkorenini spolne zlorabe in spolno izkoriščanje. V skladu z novo resolucijo bodo morale države, ki prispevajo čete ali policijo, v primeru prijave spolnih zlorab ali spolnega izkoriščanja v roku šestih mesecev preganjati domnevne storilce. Če to ne bodo storile, ima generalni sekretar ZN pravico odpoklicati celotne enote, kot je to pred kratkim storil z vojaki iz Demokratične republike Kongo. Drug pomemben korak pri preprečevanju spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja se je zgodil 8. februarja, ko je generalni sekretar imenoval go. Jane Holl Lute kot njegovo posebno koordinatorko za izboljšanje odziva ZN na spolne zlorabe in izkoriščanje s strani pripadnikov mirovnih sil.

Na naši strani sem preprečevanje spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja dal med prednostne naloge misije MINUSCA. Ustanovil sem posebno delovno skupino za preprečevanje spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja. Vojaki in policisti MINUSCA izvajajo redne patrulje okoli naših taborov, da spremljajo dejavnosti uniformiranega osebja, ki je na počitku. Pod mojim vodstvom se v naših treh regionalnih sedežih in drugih območnih enotah vzpostavljajo regionalne skupine za preprečevanje spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja. Delamo korake v pravo smer, vendar še lahko pride do temnih dni, preden bo na koncu tunela posijala luč.

V ospredje naših prizadevanj moramo postaviti žrtve. Najprej smo jim zagotovili nujno oskrbo, sedaj pa se usklajujemo z vsemi relevantnimi uradi in agencijami ZN ter drugimi akterji, da žrtvam zagotovimo dolgoročno podporo. Trenutno se dogovarjamo z Uradom visokega komisarja ZN za človekove pravice (OHCHR), UNICEF, Skladom ZN za prebivalstvo (UNFPA), organizacijo Mercy Corps in drugimi. Zaradi narave okolja, v katerem delujemo, cilj izkoreniniti spolne zlorabe in spolno izkoriščanje ni lahek, vendar smo mu trdno zavezani.

V vseh svojih pogovorih z našo vojsko in policijo ter s predstavniki lokalnega prebivalstva izpostavim, da so dnevi molka minili. Čas je, da spregovorimo in ukrepamo. Pravice žrtev moramo postaviti na prvo mesto. Preprečevanje spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja je v prvi vrsti boj za človekove pravice. Žrtve ne smejo trpeti dvojne groze zlorabe in nato še izključenosti. Zavedati se moramo, da gredo žrtve tudi skozi strašno bolečino zavrnitve v lastni skupnosti, in sicer zaradi trajnega bremena kulturne stigme. Še naprej se bom boril za vsako žensko in otroka, punco ali fanta, da v tej državi noben 14-letni otrok - kolikor je tudi stara moja hči Eliwa - ne bo več žrtev spolnega izkoriščanja in spolnih zlorab.

Vir: Večer
 

Kategorija: