Sporočilo generalnega sekretarja ob mednarodnem dnevu žensk: Od steklenega stropa do preproge črepinj

Ban Ki-moon. (Foto - splet)Kot fant, ki je odraščal v povojni Koreji, se spominjam spraševanja o tradicijah, ki sem jih opazil: ženske, ki so odšle na delo, so čevlje pustile na pragu in pogledale nazaj v strahu - "spraševale so se, če bodo še stopile v tiste čevlje," je pojasnila moja mama.

Več kot pol stoletja pozneje me spomin še vedno teži. V revnih delih sveta ženske še danes tvegajo življenje ob porodu. Umrljivost mater ob porodu je le eden izmed mnogih izzivov, ki jih je mogoče preprećiti. Vse prepogosto so deklice podvržene mutilaciji genitalij. Deklice so napadene na poti v šolo. Ženska telesa so zlorabljena med vojnami. Vdove so zaničevane in obubožane. Vse te probleme lahko naslovimo z opolnomočenjem žensk kot agentk za spremembe.

Več kot devet let sem to filozofijo skušal pretvoriti v prakso preko Združenih narodov. Razbili smo toliko steklenih stropov, da smo ustvarili preproge iz črepinj. Sedaj pometamo stereotipe in predsodke iz preteklosti, da bi ženske lahko segale dlje.

Imenoval sem prvo žensko poveljnico sil Združenih narodov in na novo raven ponesel zastopanost žensk na visokih položajih v organizaciji. Ženske so sedaj voditeljice, ko pride do miru in varnosti - področje, ki je bilo nekoč ekskluzivno rezervirano za moške. Ko sem prišel v Združene narode ženske niso vodile mirovnih operacij na terenu. Sedaj je skoraj četrtina vodij misij Združenih narodov žensk - še zdaleč ne dovolj, je pa napredek.

Podpisal sem skoraj 150 poverilnih pisem za ženske na mesta kot so pomočnica generalnega sekretarja ali namestnika generalnega sekretarja. Nekatere so prihajale z visokih položajev v vladnih pisarnah, druge so se vračale na vodilne pozicije v svojih domačih državah. Vse so mi pomagale dokazati, da so ženske prav tako pogosto najboljša izbira za določeno pozicijo.

Da bi zagotovili, da bo ta napredek trajen, moramo graditi na novih strategijah, ki bodo jasno utemeljene na odgovornosti. Kjer je bila enakopravnost spolov nekoč videna kot hvalevredna ideja, mora sedaj postati jasna in običajna praksa. Usposabljanje o razumevanju spola je bilo nekoč neobvezno, sedaj je obvezno za vse večji delež zaposlenih na Združenih narodih. V preteklosti so le nekateri proračuni vsebovali sredstva za enakopravnost spolov in opolnomočenje žensk, sedaj je to standard za tretjino.

Konfucij je učil, da moramo zato, da bi spremenili svet, najprej začeti v svojih bližnjih krogih. Glede na izkušnjo gradnje vloge žensk v Združenih narodih sem nagovoril mnoga občinstva. V svojih govorih v parlamentih, na univerzah, uličnih shodih, v privatnih pogovorih s svetovnimi voditelji, na sestankih z vodji podjetij in v težkih pogovorih z mogočnimi voditelji, ki vladajo v rigidnih patriarhalnih družbah - vztrajal sem pri enakopravnosti žensk in zahteval ukrepe za doseganje le-te.

Ko sem prevzel vlogo generalnega sekretarja, je bilo na svetu devet parlamentov, v katerih ni bilo ženske. Številko smo v tem času pomagali znižati na štiri. Leta 2008 sem predlagal kampanjo UNiTe to End Violence against Women, do danes je na stotine voditeljev, ministrov, parlamentarcev in drugih posameznikov dodalo svoje ime k klicu k akciji.

Bil sem prvi moški, ki se je podpisal pod našo kampanjo HeForShe, več kot miljon se mi jih je pridružilo. Podpiral sem aktiviste, ki so zahtevali konec mutilacije ženskih spolnih organov in slavil, ko je generalna skupščina sprejelo prvo resolucijo, ki je njihov cilj podprla. Pridružujem se glasu mnogih, ki se zavedajo, da lahko ženske prispevajo k uspešnemu doseganju Agende 2030 za trajnostni razvoj in Pariškega dogovora o klimatskih spremembah.

Na mednarodni dan žensk zato ostajam ogorčen ob zanikanju pravic žensk in deklet - hkrati pa srčno podpiram ljudi, ki se zavzemajo za opolnomočenje žensk, ki vodi do napredka družbe. Temu moramo nameniti solidno financiranje, pogumno podporo in neomajno politično voljo. To je največja investicija v našo skupno prihodnost.

Kategorija: