ZN za zaščito pravic otrok v oboroženih spopadih v DR Kongu

Otrok vojak

21. april 2009 – Posebna predstavnica ZN je danes po enotedenskem obisku izpostavila načrt za izpust vse več otrok vojakov v Demokratični republiki Kongo in pozvala k prenehanju kršitev pravic otrok.

Radhika Coomaraswamy, posebna predstavnica generalnega sekretarja za zaščito pravic otrok v oboroženih konfliktih, je danes povedala, da se je sestala z ministrom za obrambo in vojaškimi generali ter dobila zagotovitev o odpustitvi otrok vojakov iz kongoških vojaških sil in drugih oboroženih sil. Otroci vojaki, povezani s ključno uporniško skupino, imenovano Nacionalni kongres za ljudsko obrambo in drugimi skupinami, bodo izpuščeni in na novo integrirani v njihovo skupnost. Reintegracija otrok v njihove družine ostaja ključna prioriteta celotnega procesa. Od januarja je bilo demobiliziranih okrog 1.200 otrok iz različnih oboroženih skupin. Posebna predstavnica prav tako poziva k prenehanju spolnih zločinov nad otroki. Čeprav je vlada sprejela nekaj pozitivnih ukrepov v vojski in civilnem sektorju, da se kršitelje preganja in jim sodi, vendar pa morajo biti takšna prizadevanja bolj sistematična.

Podpis mirovnega sporazuma med vlado in uporniškimi skupinami je marca letos končalo oborožen spopad, ki je ogrozil okrog 250.000 ljudi. ZN si prizadevajo za nadaljevanje financiranja zdravstvenih in izobraževalnih storitev za razseljene ljudi blizu taborišča Gome, kjer je med begunci več kot 14.000 otrok. Situacija v Demokratični republiki Kongo ostaja ena najhujših humanitarnih kriz na svetu.

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: