Razdeljenost ne bo preprečila rasizma

Nastop južnoafriške plesalke na otvoritveni slovesnosti konference ob pregledu durbanske deklaracije

20. april 2009 – Za prekoračitev nestrpnosti je potrebna enotnost, je danes poudaril generalni sekretar Ban Ki-moon, hkrati pa je izrazil obžalovanje zaradi odločitve nekaterih držav članic, da se ne udeležijo konference ZN na temo rasizma, ki se je začela z današnjim dnem.

»Določene države, ki bi morale pomagati na cesti k boljši prihodnosti, danes niso tukaj,« je na začetku konference v Ženevi dejal Ban Ki-moon. S tem je imel v mislih predvsem ZDA in Izrael, ki se ne udeležujejo pet-dnevnega srečanja.

Prav tako se je Ban Ki-moon na današnjem zasedanju opredelil proti komentarjem iranskega predsednika Mahmouda Ahmandinežada, ki naj bi bili namenjeni »obtoževanju, razdeljevanju in celo hujskanju«.

»To je v nasprotju s ciljem, ki naj bi ga ta konferenca želela doseči,« je sporočil generalni sekretar, ki je ob predhodnemu srečanju z iranskim predstavnikom poudaril pomembnost zasedanja pri spodbujanju globalne volje za boj proti nestrpnosti.

Med njunimi pogovori je Ban Ki-moon izpostavil tudi potrebo po strmenju v prihodnost in ne v preteklo razdeljenost, opominjajoč Ahmadinežada, da je generalna skupščina ZN sprejela resolucije, v katerih je zanikala enačenje sionizma z rasizmom in ponovno potrdila zgodovinska dejstva o holokavstu.

V izjavi namenjeni opombam iranskega predsednika je sporočil »moramo se odvrniti od takih sporočil, po formalni in vsebinski plati.

Proti Ahmadinežadu se je izrazila tudi visoka komisarka za človekove pravice Navy Pillary, ki je obsodila uporabo konference za politično izpostavljanje.

»Velik del njegovega govora ni bil v skladu s temo konference,« ki je rasizem in implementacija akcijskih načrtov za odpravo tega problema. Poudarila je, da ta intervencija ne bi smela pokvariti celotnega dogodka.

Oba, Ban Ki-moon in Navy Pillary, obžalujeta, da je med nagovorom Ahmadinežada, mnogo držav zapustilo konferenčno dvorano.

»Srečanje je preveč pomembno, da bi katerakoli država ostala zunaj dvorane,« je dejal generalni sekretar, medtem ko je visoka komisarka izrazila, da »čeprav je bila zgrožena in globoko razočarana« zaradi govora iranskega predsednika, njegovo »obnašanje ni opravičilo za druge države, ki bi zapustile konferenco.«

V svojem nagovoru na ženevskem srečanju je Ban Ki-moon pozval države naj premostijo stare delitve in ustanovijo združeno fronto proti rasizmu.

»Priznati moramo razlike med upravičenim nestrinjanjem in golim nasprotovanjem ali še huje oviranjem.«

»Če ga pustimo nenadzorovanega,« je opozoril. »se rasizem lahko razvije v družbene nemire in nasilje, še posebej med trenutno ekonomsko krizo.«

»Če bi lahko imeli kakršenkoli razlog, v katerega lahko vsi verjamemo, potem naj bo to ta razlog – ta razlog je velik in časten, saj nas povezuje kot človeška bitja.«

Registriranih udeležencev konference je skoraj 4.000, med katerimi je več kot 100 vodij delegacij držav članic in čez 2.500 predstavnikov nevladnih organizacij.

Z dogodkom želijo oceniti napredek in implementacijo durbanske deklaracije ter akcijskega programa, ki so ga države sprejele pred osmimi leti.

»Upanje več milijonov žrtev je odvisnih od implementacije tega dokumenta. Po drugi strani pa je plemenita listina le prazno govoričenje, če zadolžitve, ki jih vsebuje niso uresničene v praksi,« je dejala visoka komisarka.

Poudarila je, da bi »nesoglasje o nadaljnji poti negativno vplivalo na agendo o človekovih pravicah v nadaljnjih letih« poudarjajoč, da ima vsak od nas pomembno vlogo v boju proti rasizmu.

Na konferenci se pričakuje sprejetje 16 strani dolgega osnutka, ki so ga prejšnji petek v pripravljalnem komiteju države soglasno sprejele.

Pripraviti osnutek besedila ni bil »enostaven proces. Vseeno pa je sijajno, da so se države sporazumele glede ključnih točk,« je dejala visoka komisarka in pozdravila dogovor glede končnega dokumenta, izražajoč upanje, da bo ta konferenca poslala jasno sporočilo: »resnično smo združeni proti rasizmu.«

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: