MUN konferenca v Maroku posvečena deklicam in mladim ženskam

Med 12. in 14. septembrom je v maroški prestolnici potekala MUN konferenca na temo “Generalna skupščina deklic in mladih žensk”, na kateri se je tudi udeležila ena izmed naših prostovoljk ter takratna predsednica MUNSC kluba – Nikolina Čenić.

Konferenco je organiziral Nacionalni obzervatorij za otrokove pravice v Maroku (National Observatory for Children’s Rights in Morocco) z namenom izmenjave praks glede prispevanja mladih k upravljanju prehoda med milenijskimi razvojnimi cilji (MDGs) in cilji trajnostnega razvoja (SDGs). Pri tem pa je bil poseben povdarek na ženskih pravicah v okviru ciljev trajnostnega razvoja, saj so skoraj vse udeleženke bile mlade ženske iz celega sveta, ki so med razpravo predstavile izkušnje, izzive in politike o pravicah žensk v svojih državah.

Končni dokument, oz. deklaracija, ki so jo udeleženke s skupnimi močmi spisale in sprejele do konca konference je potem predstavljena predstavnici UN Non-Governmental Liaison Office – Susan Alzner, ki je deklararacijo posredovala tudi na Vrh ZN o trajnostnem razvoju, na katerem so države članice ZN sprejele novo agendo ciljev trajnostega razvoja.

Nikolina pravi, da je bila izkušnja v Maroku prav posebna, zaradi drugačnega koncepta in možnosti predstavljanja lastne države. Pri tem pa izpostavlja, da je za njo še najbolj pomembno bilo to, da je imela priložnost iz prve roke poslušati o različnih izzivih, s katerimi se ženske srečujejo na drugih koncih sveta.

Pripravila: Nikolina Čenić

Kategorija: