Varnostni svet je obsodil izstrelitev severnokorejske rakete

Veleposlanik Mehike Claude Heller

13. april 2009 – Varnostni svet se je danes izrazil proti severnokorejski izstrelitvi rakete in poudaril pomembnost ohranjanja miru ter stabilnosti v Korejskem zalivu in v severno-zahodni Aziji.

V izjavi, ki jo je prebral predstavnik Mehike, Claude Heller, trenutno predsedujoč svetu, 15-članski organ sodi, da je bila izstrelitev dne 5. aprila v nasprotju z resolucijo 1718, ki zahteva, da država ne sme izvajati novih atomskih poizkusov ali izstreljevati raket po tem atomskem poizkusu, ki ga je že izvedla oktobra 2006.

V današnji izjavi je slišati, da »Varnostni svet zahteva, da Severna Koreja ne izvaja novih izstrelitev.« Poleg tega pa se organ OZN zavzema za mirno in diplomatsko rešitev situacije ter pozdravlja prizadevanja držav članic, ki hočejo najti razumljivo rešitev preko dialoga.

V izjavi je še dodano, da bo varnostni svet do konca meseca priredil sankcije, ki so bile Severni Koreji naložene z resolucijo 1718 leta 2006.

V izjavi, ki jo je podal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja, je moč razbrati upanje Ban Ki-moona, da bodo današnja dejanja varnostnega sveta »tlakovala pot za nova prizadevanja za mirno rešitev izstopajočih problemov v regiji; tudi z nadaljevanjem šest-stranskih pogovorov in dialogom med Korejama.«

Varnostni svet, ki je prav tako pozdravil nadaljevanje šest-stranskih pogovorov, v katere so vključene Kitajska, Severna in Južna Koreja, Japonska, Rusija in ZDA, je že pozval te države na pospešijo prizadevanja za uresničevanje skupne izjave iz dne 19. septembra 2005, v kateri se je Severna Koreja odpovedala atomskemu orožju in zavezala k ponovni pridružitvi pogodbi o neširjenju jedrskega orožja.

Heller je dejal, da soglasno sprejetje izjave s strani varnostnega sveta, pošilja Severni Koreji jasno sporočilo, ki izraža, da si ta vzhodno-azijska država mora in je sposobna povrniti zaupanje mednarodne skupnosti po zadnjih dejanjih.

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: