ZN poročajo o 30-ih možnih žrtvah na obali Yemna zaradi tihotapljenja beguncev

Begunci, ki čakajo na tihotapske čolne ob obali Somalije

7. april 2009 – Visoki komisar ZN za begunce je danes poročal o okrog 30-ih možnih žrtvah v Somaliji, natančneje v Adenskem zalivu, v dveh tihotapskih nesrečah.

Prvi čoln s 40-imi migranti se je prevrnil v soboto zvečer, ko so potniki želeli prebežati čez obalo Yemna. Čeprav je 20-im uspelo priti na obalo, pa trupel ostalih 20 beguncev še niso našli.

Preživeli, ki jih je naplavilo na obalo blizu Rass al Kalba, kjer je partner UNHCR, Društvo za človeško solidarnost (SHS), so bili oskrbljeni s hrano in vodo, preden so jih napotili na recepcijo UNHCR centra v mestu Mayfa'a po nadaljnjo pomoč in registracijo.

Druga tragedija se je zgodila v soboto pozno popoldne na obali Rujeema, kjer so preživeli poročali, da je umrlo 8 migrantov, 2 pa sta pogrešana, potem ko je plovilo s 23-imi potniki zaplavalo v nemirno morje in pričelo toniti.

Priče so poročale, da jih je nekaj umrlo zaradi zadušitve, medtem ko so tihotapci potnike pokrivali z nepremočljivim platnom v upanju, da bi preprečili vdor vode.

Do zdaj poročajo o 17.035 ljudeh, ki so se lotili nevarnega potovanja od Afriškega roga do Yemna, medtem ko je 74 ljudi umrlo, 51 pa jih še vedno pogrešajo, še poroča UNHCR. Do množičnih pobegov prihaja zaradi nevzdržne situacije, in sicer državljanske vojne, politične nestabilnosti in revščine v Somaliji ter v regiji.

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: