Ban pozdravlja obljubo skupine voditeljev držav G-20 o pomoči v vrednosti bilijona dolarjev za najrevnejše

2. april 2009 – Generalni sekretar Ban Ki-moon  je danes pozdravil namero skupine voditeljev G-20 na srečanju v Londonu, da državam državam v razvoju namenijo paket pomoči v višini bilijona dolarjev. Generalni sekretar je poudaril, da lahko te države le s pomočjo razvitejših preprečijo razvoj humanitarne krize.

Države skupine G-20 so »vnovič potrdile prejšnje zaveze k povečanju pomoči in s tem tudi lažje doseganje milenjiskih ciljev,«  je glede ambicioznih milenijskih ciljev, ki naj bi bili izpolnejeni do leta 2015, dejal Ban Ki-moon.

»To pomeni, da je teh 20 držav obljubilo vsaj 300 milijard dolarjev pomoči v naslednjih dveh letih,« je izjavil Ban. »To je za države v razvoju zelo pomembno.«

Po podatkih Svetovne banke bo gospodarska rast v državah v razvoju to leto padla za 2,1 odstotka, kar skupaj z letom 2008 predstavlja kar 3-odstotni padec. Posledično bo v revščino potisnjenih okoli 53 milijonov ljudi, kar pomeni, da bodo živeli z manj kot 1,25 dolarja na dan.

Svetovno gospodarstvo se bo skrčilo za 1,7 odstotka, v primerjavi z lanskoletno 1,9-odstotno rastjo, je to prvi letni padec gospodarske rasti po drugi svetovni vojni.

Voditelji skupine držav G-20 so Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) in Svetovni banki namenili nove vire ter prosili Združene narode, naj sledijo posledicam trenutne in prihodnjih kriz v najrevnejših državah sveta.

»Pozdravljam odločitev 20-ih držav, da bodo nasprotovale protekcionizmu ter nadzirale spoštovanje te zaveze,« je dejal generalni sekretar, katerega je spodbudilo tudi priznanje teh držav, da obstajajo močne povezave med bojevanjem proti gopodarski krizi, za preskrbljenost s hrano in proti podnembnim spremembam.

Med drugim se je dvajset voditeljev zavezalo k boju proti podnebnim spremembam in obljubilo sprejetje dogovora na decemberski konferenci OZN na temo podnebnih sprememb v Kopenhagnu . Na Danskem se pričakuje sprejetje dogovora, naslednika kjotskega sporazuma.

Generalni sekretar je danes za The Guardian izjavil, da bo 1,2 bilijona pomoči pripomoglo k zaustavitvi »rušilnega plazu« in pomagalo najrevnejšim državam, ki 80 odstotkov svojih prihodkov namenijo prav za hrano.

»Bilijon dolarjev v naslednjih dveh letih ne predstavlja tako velike vsote, če upoštevamo kakšne so dejanske posledice,« je dejal Ban. »Nekateri to razumejo kot moralno dejanje. Ker pa je naš cilj, da preprečimo globalno krizo, lahko to isto dejanje pojmujemo kot akcijo za zdravo gospodarstvo.«

Finančna kriza se je prelevila v gospodarsko krizo, je dejal. »Bojim se, da najhujše še pride: politične krize zaradi rastoče nezadovoljnosti družbe, šibke vlade in jezna javnost, ki je izgubila zaupanje v svoje voditelje in lastno prihodnost.«

Generalni sekretar je vse države pozval, naj priznajo medsebojno globalno povezanost in da nobena država ni sposobna zavarovati lastno gospodarstvo, ne da bi pri tem upoštevala druge države. »Tanka je meja med padcem bank in padcem držav; le-to prečkamo na lastno odgovornost.«

Ban je poudaril, da je izboljšanje likvidnosti preko IMF ključnega problema za prebroditev kreditne krize, ki je v državah v razvoju zaustavila rast in trgovino.

»V tem obdobju pa se moramo upreti trenutnim in bodočim pritiskom, ki bi lahko ogrozile dogovor sprejet v Londonu, in reči ne protekcionizmu,« je v posebnem pozivu za države, ki so že poslužile protekcionizma, dejal generalni sekretar.

Med svojim obiskom v Londonu se je Generalni sekretar srečal z italijanskim premierjem Silviem Berlusconijem in japonskim premierjem Tarojem Aso. Jutri se Ban Ki-moon odpravlja v Pariz, kjer bo predsedoval srečanju glavnega izvršnega odbora za koordinacijo OZN (CEB).

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: