Slovenska simulacija Združenih narodov je odprla vrata v svet pogajanj

Ljubljana, 1. april 2009 – V Ljubljani pravkar poteka Simulacija Generalne skupščine Združenih narodov (SiMUN – Slovenija international Model United Nations), na kateri mladi delegati z vsega sveta oblikujejo resoluciji o finančni krizi in izobraževanju o človekovih pravicah, ki sta glavni temi letošnjega SiMUN-a. Prireditev je že uvodoma dobila svojevrstno noto, saj so jo s svojo prisotnostjo počastili eminentni gostje.

Odprtje SiMUN-a, se je pričelo ob 9. 30 v prostorih Fakultete za družbene vede. Sprva je nadobudne delegate v imenu Fakultete za družbene vede pozdravil dekan fakultete dr. Anton Grizold. Dogodek je slovesno odprl Nj. Eks. Maher Nasser, direktor Informacijske službe Združenih narodov na Dunaju. Svoja strokovna mnenja so predstavili še mag. Borut Repanšek, strokovnjak za finančno krizo in namestnik direktorja oddelka za finančno stabilnosti v Banki Slovenije in ga. Neža Kogovšek, raziskovalka na področju človekovih pravic iz Mirovnega inštituta. Predviden je bil tudi govor župana Mestne občine Ljubljana g. Zorana Jankovića, ki pa je zaradi bolezni žal odpovedal.

Govori vseh gostov so bili tematski, saj simulacijo povezujejo tri teme: Združeni narodi (ZN), finančna kriza in izobraževanje o človekovih pravicah. Nj. Eks. Maher Naser, je dejal, da so tako SiMUN kot ostali MUN-i pomembna izkušnja, ki udeležencem pomagajo razviti pogajalske sposobnosti, sposobnost, da prisluhnejo drugim mnenjem, hkrati pa pomagajo razumeti kako ZN sploh delujejo.

V okviru otvoritvene slovesnosti je tudi letos potekal »Tea with Ambassadors«, kjer so udeležence pozdravili ambasadorji, in sicer Nj. Eks. John C. M. Groffen (veleposlanik Nizozemske), Nj. Eks. Ayse Sezgin, (veleposlanica Turčije), g. Bradely A. Freden, (odpravnik poslov Ameriške ambasade) ter g. Vadim Gorelov (namestnik veleposlanika Ruske federacije). Veleposlaniki so govorili o eni izmed tem letošnjega SiMUN-a, izobraževanju o človekovih pravicah.

SiMUN, ki bo letos potekal kar 6 dni, se je pričel včeraj 31.3. z okroglo mizo, ki jo je prav tako kot uvodno slovesnost povezovala članica društva Meos Mojca Delač, sicer študentka mednarodnih odnosov. Beseda na okrogli mizi je tekla o načinih reševanja finančne krize, svoj pogled na to temo pa so podale ga. Nevenka Štubelj, direktorica sektorja za finančne storitve Petrol; ga. Polona Bevc, direktorica direkcije za finančne trge iz Probanke; ga. Mateja Treven, članica uprave družbe za finančne storitve Publikum ter ga. Jana Benčina Henigman, vodja oddelka za ključne stranke v UniCredit Banki. Glavna tema, ki so se je gostje dotaknile je bila, kako politični sistemi in vlade posameznih držav s svojimi ukrepi vplivajo na reševanje finančne krize. Ugotovitve, ki so jih na koncu povzele so bile optimistične, vse pa so podale tudi nasvete o tem, kako se s finančno krizo spopasti bodisi na poslovnem bodisi na osebnem nivoju. Ga. Benčina Henigman je med drugim dejala, da je finančna kriza, kljub temu, da ima že v sami besedi negativno konotacijo, tudi priložnost za to, da se iz nje naučimo kaj pozitivnega.

SiMUN bo trajal vse do nedelje, 5.4., medtem pa bodo mladi delegati iz več kot 15-ih držav iz celega sveta razpravljali o finančni krizi ter izobraževanju o človekovih pravicah, z namenom, da bi dosegli skupno rešitev in s svojimi idejami pripomogli k uspešnemu reševanju obeh problematik. V tem času pa bodo imeli delegati tudi priložnost, da se med seboj bolje spoznajo, saj se bodo po celodnevnih pogajanjih lahko sprostili na večernih zabavah, ki jih prav tako organizira društvo Meos.

Podrobneje o temah, društvu ter ostalih podrobnostih o SiMUN-u pa si lahko preberete na www.meos.si/simun.

Nadaljnje informacije:
E-MAIL: simunpress@gmail.com

Kategorija: