Ban Ki-moon: Terorizem, droge in kriminal ovirajo razvoj v Afganistanu

Ban Ki-moon (desno) v nagovoru na Posebni konferenci o Afganistanu v Moskvi

27. marec 2009 – Terorizem, prepovedano trgovanje z drogami in organizirani kriminal močno ovirajo napredek v Afganistanu, je opozoril generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon, in pozval po večjem mednarodnem sodelovanju pri soočanju z izzivi v tej državi.

»To so ovire razvoju,« je povedal generalni sekretar v nagovoru na Posebni konferenci o Afganistanu v Moskvi pod okriljem Šanghajske organizacije za sodelovanje. »Prinašajo nasilje v vsakdanje življenje ljudi. Spodkopajo pravic in človekove pravice. Predstavljajo hudo grožnjo javnemu zdravju, upravljanju in demokratični prihodnosti,« je dodal Ban Ki-moon.

Poudaril je tudi, da se Afganistan ne more sam soočiti s temi izzivi in se morajo zato vse države zavzemati za »trajne in krepke« ukrepe. Poleg tega je izpostavil, da je varnostna situacija v državi na »delikatni točki« ter čeprav so se razmere v zadnjih mesecih poslabšale, prihaja od mednarodnih partnerje v Afganistanu »novo mišljenje in nove obveze«, kar predstavlja razlog za oprezni optimizem.

Trenutna politična, varnostna in razvojna vprašanja v Afganistanu bodo obravnavana tudi na Mednarodni konferenci o Afganistanu, ki bo potekala 31. marca v Haagu.

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: