Pred mednarodnim dnevom UNHCR poziva k izpustu pridržanega člana osebja v Pakistanu

John Solecki z afganistanskim beguncem v Quetti, Pakistanu, pisarna UNHCR

24. marec 2009 – Na večer Mednarodnega dneva solidarnosti do pridržanih in pogrešanih članov osebja Urad Visokega komisarja ZN za begunce ponovno poziva k takojšnjemu izpustu Johna Sloeckega, ki je bil ugrabljen v Pakistanu pred skoraj osmimi tedni. 

»Po zadnjih podatkih se je Johnovo zdravstveno stanje zelo poslabšalo, zato smo zelo zaskrbljeni«, je danes v Ženevi povedal Ron Redmond, predstavnik Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR).

G. Solecki je bil ugrabljen v napadu 2. februarja, njegov sodelavec pa je bil ubit. Skupina, znana pod imenom »Balochistan Liberation United Front« naj bi ga imela za talca in zahteva izpust zapornikov v Pakistanu. Uporniki v provinci že od leta 2004 zahtevajo politično avtonomijo in večji delež dobička od naravnih virov. 

G. Solecki je eden izmed 19-ih članov osebja ZN, ki so trenutno pridržani, pogrešani ali v ujetništvu. Mednarodni dan je namenjen svetovnemu ozaveščanju o tveganjih, katerim je izpostavljeno osebje ZN in njihovi partnerji v nevladnih organizacijah ter novinarji.

»Visoki komisar želi izkoristiti priložnost in opomniti, da so napadi na humanitarne delavce vse pogostejši,« je še povedal Redmond. »Ljudje kot John Solecki imajo en sam cilj in to je pomagati tistim, ki so pomoči potrebni. Napad na njih prizadene vse nas.« 

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: