Rasizem zanika temeljno pravico do enakosti

21. marec 2009 – Ob mednarodnem dnevu odprave rasne diskriminacije so višji uradniki OZN pozvali po krepitvi kolektivnih ukrepov za boj proti rasizmu in dosego enakopravnosti med vsemi ljudmi.

Združeni narodi vsako leto na 21. marec obeležijo dan, ko je leta 1960 skupina mirnih protestnikov podlegla strelom policijskih sil v južnoafriškem mestu Sharpeville, medtem ko so demonstrirali proti apartheidu. Visoka komisarka OZN za človekove pravice Navi Pillay je povedala, da »masaker v Sharpevillu predstavlja še večjo tragedijo: njegovo obletnico obeležimo, da se spomnimo na milijone ljudi po svetu, ki so danes še vedno žrtve rasizma in rasne diskriminacije.«

»Rasna diskriminacija zanika žrtvam najbolj temeljno človekovo pravico – pravico do enakosti,« je povedala komisarka v svojem sporočilu na ta dan.

»Rasizem, rasna diskriminacija, ksenofobija in podobni primeri netolerance so zahrbtne, boleče in ponavadi eksplozivne sile, ki uničujejo življenja mnogih posameznikov, in če jih pustimo, da se naprej razvijajo, lahko uničijo celotne družbe. Predstavljajo grožnjo varnosti in velikokrat se kažejo kot glavni vzrok nasilnih konfliktov.«

Komisarka Pillay je pripomnila, da so vlade leta 2001 na Svetovni konferenci proti rasizmu priznale, da ni države, ki bi bila svobodna rasizma, in so se zato zavezale, da bodo sprejele konkretne ukrepe za njegovo odpravo.

Naslednji mesec se bo mednarodna skupnost zbrala v Ženevi, kjer bodo države pregledale napredek pri implementaciji teh zavez.

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: