V Darfurju z nasiljem nad civiliste in predstavnike »peacekeeping« misije

UNAMID konvoj vozil vsak dan v nevarnosti

18. marec 2009 – »V Darfurju se nadaljujejo napadi na osebje ZN, ki skrbi za zagotavljanje miru, kot tudi preganjanje civilistov in razbijanje avtomobilov«, poroča misija Afriške unije in ZN. 

Oboroženi možje v vojaških uniformah so v južnem Darfurju uničili vozilo UNAMID, v ponedeljek pa sta bila v zahodnem Darfurju pretepena dva predstavnika misije ZN.

Generalni sekretar Ban Ki-moon je včeraj obsodil zasedo, ki je pripeljala v smrt predstavnika modrih čelad v napadu na »peacekeeping« patruljo pred enim tednom in dejal, da je »zelo zaskrbljen zaradi naraščajočih groženj varnosti, ki pretijo UNAMID v Darfurju.«

Skrb vzbujajoča je tudi varnost humanitarnih delavcev v regiji. Večina je bila prisiljena oditi zaradi naraščajočih obtožb sudanskega predsednika Omar Al-Bashirja za vojne zločine in zločine proti človeštvu s strani Mednarodnega kazenskega sodišča.

Število razseljenih ljudi zaradi nasilja in preganjanja se veča iz dneva v dan, v taborišču Zam Zam v severnem Darfurju jih je že več kot 80.000. Večina na novo prispelih beguncev je iz vasi v južnem Darfurju, nekaj na novo prispelih pa je tudi iz pokrajin v severnem Darfurju. Ocenjuje se, da je umrlo že več kot 300.000 ljudi, novi 3 milijoni pa so bili razseljeni v Darfurju, kjer se uporniki borijo z vladnimi silami in zavezniškimi arabskimi vojaki, znanimi kot Janjaweed, že vse od leta 2003.

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: