Generalni sekretar OZN: Afganistan čaka kritičen preizkus v letu 2009

14. marec 2009 - Generalni sekretar Združenih narodov je naznanil, da Afganistan letos čaka kritičen test, medtem ko se pripravlja na izvedbo kredibilnih volitev v naslednjih mesecih. Priprave na volitve, ki bodo letos potekale 20. avgusta, bodo sovpadale s hudimi boji in slabimi varnostnimi pogoji. Na tej točki je generalni sekretar OZN pozval, da je potrebno misijo OZN podaljšati še za eno leto, kar bo omogočilo potek volitev v mirnem okolju, kjer so svoboda govora, medijev in združevanja zagotovljene, kolikor se le da.

Generalni sekretar je omenil tudi nekaj razlogov za optimizem. Povedal je, da bi bilo preudarno povečanje mednarodnih sil dobrodošel korak. Kot pozitivne premike v Afganistanu je označil okrepitev domačih varnostnih sil in zmanjšanje v proizvodnji maka.

Afganistan namreč proizvede 90 odstotkov svetovnih zalog heroina s pridelovanjem maka.

Medtem je ameriški časopis The New York Times sporočil, da bo ameriški predsednik Barack Obama v naslednjem tednu predstavil svojo strategijo za nadaljevanje vojne v Afganistanu. V intervjuju je predsednik Obama povedal, da so Združene države pripravljene preučiti možnost sprave z zmernimi Talibani v Afganistanu in Pakistanu. Predsednik Obama je že potrdil napotitev dodatnih 17,000 sil v Afganistan. Nova strategija bo objavljena še preden se bo državna sekretarka Hillary Clinton udeležila konference o Afganistanu.

Vir: Glas Amerike
 

Kategorija: