Ban Ki-moon na obisku na Haitiju

Bill Clinton in Ban Ki-moon

9. marec 2009 – Danes je na Haiti prispel generalni sekretar Ban Ki-moon, ki hoče s svojim obiskom povečati zavedanje svetovne javnosti o potrebah po obnovi, ki jih ima ta karibska država.

Ban Ki-moona na obisku Haitija spremlja tudi bivši predsednik ZDA Bill Clinton, potencialni vlagatelji in predstavniki nevladnih organizacij, med katerimi je tudi Dr. Paul Farmer, ki je zgradil bolnišnico v vasi Canges, ter glasbenik Wyclef Jean, čigar fundacija Yele Ayiti je delala na različnih projektih na Haitiju.

V prvem dnevu dopoldneva bodo generalni sekretar in njegova delegacija obiskali šolo v Cité Soleil, kjer se izvaja poseben program nudenja prehrane. Ta šola se nahaja v enem izmed najrevnejših predelov glavnega mesta, ki so ga prej nadzirale ulične tolpe. Delegacija se bo srečala tudi z nadarjenimi študenti, ki so odraščali v težkih okoliščinah.

Zvečer se bosta Ban Ki-moon in Bill Clinton srečala s haitijskim predsednikom Renéjem Pérvalom ter premiejem Michelom Pierrjem Louisem; prav tako pa tudi s predstavniki zasebnega sektorja in civilne družbe.

Haiti, ki je najrevnejša država na levi polobli, so lani opustošila štiri neurja in za sabo pustila 800 mrtvih ter milijon tistih, ki so ostali brez domov ali bili drugače prizadeti.

V torek se bo generalni sekretar v Washingtonu srečal z ameriškim predsednikom Barakom Obamo, s katerim bosta govorila o svetovni gospodarski krizi, Sudanu, Afganistanu in Bližnjem vzhodu.

Voditelja naj bi se pogovarjala tudi o klimatskih spremembah, omejevanju uporabe jedrskega orožja, človekovih pravicah, reformi OZN in odnosih OZN z ZDA. Med svojim obiskom ameriške prestolnice naj bi se generalni sekretar srečal tudi z generalno sekretarko Hillary Clinton.

Vir: Informacijski center OZN
 

Kategorija: