ZN obsojajo umor predsednika Republike Gvineje Bissau

João Bernardo Vieira, ubiti predsednik Republike Gvineje Bissau

4. marec 2009 – Predsednica Komisije ZN za vzpostavitev miru (United Nations Peacebuilding Commission - PBC) v Gvineji Bissau se je pridružila množici, ki obsoja umor predsednika države in vodje oboroženih sil v začetku tega tedna.

»Tragični dogodki, ki so odvzeli življenje predsedniku Joao Bernarno Vieira – i in Tagme Na Waie – u 1. in 2. marca, so seveda zaskrbljujoči«, pravi Maria Louiza Ribeiro Viotti, predsednica PBC in stalna predstavnica Brazilije pri ZN. »Pozivam celotno mednarodno skupnost, naj še naprej pomaga Gvineji Bissau v izpolnjevanju Strateškega načrta in v organizaciji prihajajočih predsedniških volitev«, je poudarila Viotti-jeva. »Prepričana sem, da bo Gvineja Bissau razrešila trenutno politično krizo na miroljuben način in v konstitucionalnem okvirju«, je še povedala.

Gvineja Bissau je ena izmed prioritetnih držav na dnevnem redu PBC-ja, ki pomaga revnim državam, da ne zapadejo nazaj v vojni kaos. Ta zahodnoafriška država si prizadeva v boju proti prometu z drogami in organiziranemu kriminalu, prav tako želi ohraniti enakomerno gospodarsko rast in politično stabilnost, medtem ko se bori z nenehnimi družbenimi konflikti, državnimi udari in upori v zadnjih desetletjih. Novembra lani so oborožene sile že enkrat napadle bivališče predsednika države, vendar je le-ta napad preživel. Napad se je zgodil le en teden po mirnih in uspešno izvedenih volitvah.

Vir: Informacijski center ZN
 

Kategorija: