Odnosi med Ruando in DR Kongo v ospredju pogovorov Ban Ki-moona v Kigaliju

Sile FDLR v DR Kongo

1. marec 2009 – Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon, in predsednik Paul Kagame sta se danes na srečanju v Kigaliju pogovarjala o situaciji v regiji na meji med Ruando in Demokratično republiko Kongo (DRK). Kigali je trenutna postaja šefa Združenih narodov na turneji v petih afriških državah.

»Predsedniku Kagameju sem izrazil svoje zadovoljstvo glede ukrepov pri odpiranju novega poglavja v odnosih med Ruando in DRK,« je po srečanju povedal generalni sekretar Ban.

Ukrep, ki ga podpira mirovna misija Združenih narodov v DRK (MONUC), je januarska skupna vojaška ofenziva Ruande in DRK proti etničnim milicam Hutujev Demokratičnih osvobodilnih sil v Ruandi (FDLR), ki že vrsto let povzročajo nemir v južnem delu DRK.

Generalni sekretar je opazil napredek v skupni misiji. Hkrati je opozoril predsednika Kagamo »naj zagotovi, da te operacije ne bodo negativno vplivale na civilno populacijo in humanitarni dostop za tiste, ki ga potrebujejo.«

Pred parimi tedni je MONUC poročal, da FDLR izvaja kampanjo terorja, sistematičnih posilstev, umorov, ropanja in ugrabitve civilistov, z namenom spodkopanja skupne operacije.

Poleg DRK in Ruande je Generalni sekretar obiskal tudi Južno Afriko in Tanzanijo, izlet pa bo nadaljeval v Šarm el-Šejk, Egipt, kjer se bo udeležil mednarodne konference za rekonstrukcijo v Gazi.

Vir: Informativni center ZN

Kategorija: