Generalni sekretar se je srečal z ženskimi žrtvami konflikta v Kongu

Ženski protesti proti spolnemu nasilju v DR Kongu

28. februar 2009 – Generalni sekretar Ban Ki-moon je obiskal ženske in dekleta, ki so bile žrtve spolnega nasilja v vzhodnem delu Demokratične republike Kongo, državi, ki je po poročanju Združenih narodov priča največji stopnji spolnega nasilja nad ženskami v svetu.

Sklad ZN za pomoč otrokom (UNICEF) trdi, da je posilstvo postalo največje vojno orožje v Kongu, saj je bilo v zadnjih 12-ih letih napadenih več kot 200.000 žensk in deklet. Spolno nasilje prevladuje v celotni družbi v Kongu, najbolj pa je ogrožen vzhodni del, in sicer pokrajina Severni Kivu.

Generalni sekretar je obiskal pokrajino Severni Kivu, ki je zadnjih šest mesecev priča bojem med oboroženimi silami Konga (FARDC) in uporniško skupino Tutsiji, imenovano tudi Narodni kongres ljudske obrambe (CNDP). Okrog 250.000 ljudi je bilo na novo razseljenih, skupno število razseljenih v tej regiji pa že presega 800.000. Obiskal je tudi bolnišnico v Gomi, glavnem mestu province. Tekom dneva se je srečal tudi s predsednikom Josephom Kabilo. Svoj obisk nadaljuje v sosednji Ruandi, kjer se bo sestal s predsednikom Paulom Kagamom, preden odpotuje v Šarm el Šejk v Egiptu, in sicer na konferenco o obnovi Gaze.

Vir: Informacijski center OZN

Kategorija: