Odposlanec ZN pričakuje 'otipljive' rezultate od zadnjega obiska v Mjanmaru

20. februar 2009 – Odposlanec Združenih narodov, Ibrahim Gambari, je danes sporočil Varnostnemu svetu, da njegov zadnji obisk v južnoazijski državi, peti v zadnjem leti in pol, ni prinesel konkretnih rezultatov. Kljub temu je zaznal nekaj korakov v pravo smer.

Med obiskom se je odposlanec Gambari srečal z vladnimi predstavniki, med njimi predsednika vlade Thein Seina, kakor tudi predstavnike opozicije in ostalih političnih strank, vključno z pridržano prodemokratično voditeljico in Nobelovko Daw Aung San Suu Kyi in člane njene Nacionalne lige za demokracijo.

»Kakor sem povedal že vladi, zdaj je čas, da pokažejo zavezo Mjanmara konkretnemu reševanju problemov, ki skrbijo mednarodno skupnost, predvsem izpustitev političnih zapornikov in obnova dialoga med vlado in Daw Aung San Suu Kyi,« je povedal posebni svetovalec generalnega sekretarja Ban Ki-moona.

Mjanmarska vlada naj bi danes napovedala izpustitev 6,000 zapornikov v naslednjih dneh. Odposlanec Gambari je povedal, da še ni dobil uradnega obvestila o tem od oblasti, in da pričakuje seznam izpuščenih oseb.

Prejšnje leto je mjanmarska vlada obljubila izvedbo večstrankarskih volitev za leto 2010. Generalni sekretar Ban Ki-moon in njegov posebni odposlanec sta večkrat povedala, da je v velikem interesu Mjanmara, zagotoviti čim bolj kredibilne in inkluzivne volitve ter se vključiti v dialog z Aung San Suu Kyi.

Vir: Informacijski center ZN

Kategorija: