Vodja UNESCO obžaluje smrt novinarjev v Republiki Kongo in Madagaskarju

16. februar 2009 – Vodja agencije OZN, ki skrbi za vzdrževanje svobode tiska, je danes obsodil smrti novinarjev v Republiki Kongo in na Madagaskarju.

Bruno Ossebi, pisec kolumn za internetni časopis Mwanda, poznan po tem, da je v svojih člankih razkrival domnevno korupcijo v višjih krogih, je 2. februarja umrl v vojaški bolnišnici v Brazzavilli.

Komite za varnost novinarjev je poročal, da je 43-letni novinar v bolnišnici okreval po sumljivem požaru, ki je na koncu januarja zajel njegov dom.

Koïchiro Matsuura, generalni direktor UNESCO-a, je pozval oblasti, naj čimbolj temeljito raziščejo tragedijo.

»Pomembno se je spomniti, da je delo novinarjev nujno tako za vzdrževanje svobode govora, kot tudi za demokracijo in dobro vladanje v državah,« je dejal.

Generalni direktor je prav tako opomnil na smrt novinarja z Madagaskarja, ki je 7. februarja poročal z proti-vladne demonstracije pred predsedniško palačo v Antananarivo.

25-letni Ando Ratovonirina »je umrl med poročanjem o dogodkih, ki so pomembni za celotno madagaskarsko družbo,« je še dodal Matsuura in pozval oblasti naj omogočijo varnost novinarjev tudi v času nemirov.

Vir: Informativni center OZN

Kategorija: