Visoki predstavnik OZN v Srbijo zaradi nadaljnjih pogovorov o Kosovu

12. februar 2009 – Na koncu tega meseca se bo visoki predstavnik Organizacije združenih narodov sestal s srbskimi ministri, zaradi obsežnih pogovorov o Kosovu. To je pred letom dni razglasilo neodvisnost, katero Srbija zavrača.

Poseben predstavnik generalnega sekretarja Ban Ki-moon-a za Kosovo, Lamberto Zannier, je prejel vabilo za srečanje s srbskim premierjem Vukom Jeremićem in ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem na koncu tega meseca v Beogradu.
V povabilu je navedeno, da naj bi se konzultacije dotikale širokega spektra dejstev, ki jih je omenjal Ban Ki-moon v enem izmed svojih zadnjih poročil varnostnemu svetu. V tem poročilu se je še posebej posvetil reorganizaciji misije ZN na Kosovu (UNMIK), po tem ko je Kosovo razglasilo neodvisnost.

Ban Ki-moon je opozoril, da se začasna administracija sooča s številnimi izzivi pri izvajanju večine svojih nalog, saj Kosovska oblast v soglasju z novo sprejeto ustavo ustanavlja nove institucije. Generalni sekretar je še dodal, da je reorganizacija misije na Kosovu pospešena, saj se želi s tem kar najbolje prilagoditi na spreminjajoče okoliščine.

UNMIK je prevzel vodenje Kosova po tem, ko je leta 1999 NATO iz tega območja pregnal jugoslovansko vojsko, ki je tam napadala večinsko albansko prebivalstvo.
Kar se tiče vprašanja o statusu Kosova je bila OZN do razglasitve neodvisnosti tega območja nevtralna.

Pred nedavnim se je Zannier že pogovarjal s srbskimi oblastmi, prav tako pa se je pogovarjal z drugimi relevantnimi partnerji; med najpomembnejšimi je Evropska unija s svojo misijo EULEX. To je največja civilna misija, ki jo je Evropska unija v okviru svoje evropske varnostne in obrambne politike, kadarkoli izvajala.

EULEX, ki deluje pod splošnim okvirjem varnostne resolucije 1244 OZN, se osredotoča predvsem na področja policije, pravosodja in carinskega režima.
Srbija načrte OZN sprejema, medtem ko daje Kosovo prednost sodelovanju z EULEX in je proti načrtom OZN.

Vir: Informativni center OZN

Kategorija: