Pošiljkam s pomočjo mora biti dovoljen vstop v Gazo, opozarjajo ZN

Pošiljka hrane v skladišču UNRWA

3. februar 2009 - »Število tovornjakov z nujnimi pošiljkami pomoči, ki jim Izrael dnevno dovoli vstop v Gazo, ne zadostuje,« poročajo ZN. Nadalje opozarjajo, da je med 30. januarjem in 1. februarjem v Gazo vstopilo le 192 tovornjakov preko prehoda Karem Shalom, čeprav so izraelske oblasti zagotovile, da bodo prehod dovolile 150-im tovornjakom dnevno.

Po prihodu v Abu Dhabi, prestolnico Združenih arabskih emiratov, je generalni sekretar Ban Ki-moon ponovno pozval k trajni prekinitvi ognja v Gazi in k odprtju vseh prehodov v to območje. Tri zatočišča, ki jih ZN, natančneje UNRWA, nudijo palestinskim beguncem ostajajo odprta in nudijo pomoč 400-im prizadetim v zadnjem napadu izraelske vojske. Na tisoče prebivalcev Gaze pa še vedno ostaja brez strehe nad glavo. Nadaljujejo se tudi izpadi elektrike v večini predelov Gaze, ponekod celo za pol dneva.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer pravi, da večina zdravstvenih centrov deluje normalno, veliko zalog pomoči je bilo razdeljenih, vendar pa opozarja, da so zdravila za duševno prizadete, inhalatorji in drugi pripomočki nujno potrebni.

Medtem Sklad ZN za otroke (UNICEF) zbira skoraj 35 milijonov dolarjev za nujno pomoč otrokom, ki predstavljajo 1.4 milijona populacije Gaze, ter njihovim družinam. V sodelovanju s starši si Sklad prizadeva za nujne potrebščine, finančno pomoč in tehnično podporo prek 20 projektov v regiji kot so zaščita, zdravstvo, prehrana in izobraževanje. Po podatkih palestinskega Ministrstva za zdravje je bilo v izraelskih napadih ubitih 1.380 Palestincev, od tega kar 431 otrok in 112 žensk. Otroci so tudi duševno prizadeti zaradi konflikta, zato je pomoči otrokom potrebno nameniti posebno pozornost.

Podsekretar za humanitarne zadeve John Holmes je 3. februarja v Ženevi poudaril, da je uspeh operacij pomoči v Gazi odvisen od treh dejavnikov, in sicer od omogočenega dostopa agencijam za pomoč, trajne prekinitve ognja in odsotnosti političnega vmešavanja. »Danes nismo tu, da bi ugotavljali kaj je prav in kaj narobe, ampak da izpostavimo potrebe, ki izhajajo iz nedavnih dogodkov v Gazi in da zahtevamo nujna sredstva, ki dovoljujejo ZN in partnerjem zagotoviti prizadetim ljudem osnovne družbene potrebščine kot so hrana, voda, zdravje in izobrazba ter začeti z nujnimi obnovami ključne infrastrukture,« je še dodal.

Vir: Informativni center OZN

Kategorija: