OZN poziva k finančni pomoči Gazi po izraelski ofenzivi

29. januar 2009 – OZN je danes izdala poziv za zbiranje 613 milijonov $ pomoči, s katero želi pomagati ljudem, ki so bili prizadeti v tritedenski vojaški ofenzivi Izraela na Gazo. V ofenzivi je bilo ubitih 1300 Palestincev, več kot 5300 je bilo ranjenih, povzročena pa je bila tudi ogromna materialna škoda. Med ranjenimi je 34 procentov otrok.

Finančna pomoč bo krila stroške OZN in drugih humanitarnih organizacij v naslednjih 6-9 mesecih na področjih preskrbe s hrano, vodo, zdravniško pomočjo in zavetišči. Prav tako pa bo podpirala osnovne storitve kot je šolanje.

Fondi pomoči bodo prispevali k odstranjevanju ostankov vojne, razminiranju, nujni obnovi osnovne infrastrukture ter financirali psihološko pomoč za žrtve. Poziv za dolgoročno pomoč bo izdan kasneje.

»S 613 milijoni $ lahko OZN in druge humanitarne organizacije takoj priskočijo na pomoč 1,4 milijonu civilistov na območju Gaze pri njihovem okrevanju« je na tiskovni konferenci ob Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu povedal generalni sekretar ZN Ban Ki-moon.

Generalni sekretar, ki je v začetku tega meseca na lastne oči videl opustošenje v pokrajini, je zato še močneje poudaril, da bo Gaza brez takojšnje pomoči padla v hudo humanitarno krizo.

»Ljudje so izgubili svojce. Izgubili so domove, lastnino, sredstva za preživetje. Uničene so šole, bolnišnice in industrija. Mnogi prebivalci Gaze nimajo pitne vode in elektrike. Živijo v nečistem okolju, ki ogroža njihovo zdravje.«

»Z odzivom na poziv po 613 milijonih $ finančnih sredstev lahko svet pomaga prebivalcem Gaze prebroditi trpljenje,« je še dodal generalni sekretar.

Koordinator nujne pomoči John Holmes je ponovno pozval Izrael naj takoj odpre prehode z Gazo za humanitarno pomoč.

Vir: Informativni center OZN

Kategorija: