Filmski večer - Trinity and beyond (ZDA, 1995)

Slika je simbolicna. (Foto - UN News Centre)Društvo za Združene narode za Slovenijo je v okviru kampanje proti nuklearnemu orožju 3. novembra 2010 v prostorih društva prikazovalo dokumentarni film Trinity and beyond: The Atomic Bomb (ZDA, 1995).

Dokumentarni film iz leta 1995, ki ga je režiral Peter Kuran, je bil prvi v seriji filmov, ki jih bomo v okviru retrospektive filmov s tematiko nuklearnega orožja predvajali.

Film prikazuje arhivske posnetke poskusov z nuklearnim orožjem in prek njih zasleduje razvoj in testiranje nuklearnega orožja, začenši z ameriškim Trinity testom leta 1945, pa vse do prvih kitajskih testov atomskih bomb leta 1964.

Dogodka se je udeležilo približno petnajst gledalcev, ki so dokumentarni film z zanimanjem spremljali in dobro sprejeli. Po filmu se je na pripombo predsednika prof. dr. Bojka Bučarja razvila tudi zanimiva debata, ki se je nadaljevala ob kozarčku kuhanega vina.

Opazili smo, da smo med gledalci vzbudili zanimanje za tematiko nuklearnega orožja, in da se lahko pri prikazovanju naslednjega filma v seriji nadejamo še večjega obiska.

Kategorija: