Znanstveniki opozarjajo na podnebno katastrofo

IPCC navaja, da so emisije toplogrednih plinov in drugih podnebnih kazalcev na zgornji meji. (Foto - Reuters)20. junij 2009 - Zaradi vse močnejšega globalnega ogrevanja ozračja znanstveniki opozarjajo pred nepopravljivimi podnebnimi spremembami.

Zaradi vse močnejšega globalnega ogrevanja ozračja znanstveniki opozarjajo pred nepopravljivimi podnebnimi spremembami. Temperature oceanov in zraka se zvišujejo, prav tako gladine morij, ekstremni klimatski dogodki so vse bolj pogosti, arktični led pa se pospešeno topi, ugotavlja medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC).

Opozorilo znanstvenikov prihaja manj kot pol leta pred konferenco, na kateri naj bi na mednarodni ravni sklenili dogovor, na podlagi katerega bi planet rešili pred uničujočimi posledicami globalnega segrevanja ozračja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Znanstveniki so pred podnebno katastrofo opozorili v 36-stranskem dokumentu, ki povzema marca na konferenci v danskem Koebenhavnu predstavljene študije in bodo delovno gradivo za decembrsko konferenco.

Kot navajajo v dokumentu, so emisije toplogrednih plinov in drugih podnebnih kazalcev na zgornji meji. Velike količine toplogrednih plinov, kot je denimo metan - ta je še bolj nevaren kot ogljikov dioksid -, ki je zgoščen v arktičnem permafrostu, bi lahko začele uhajati v atmosfero, kar bi proces segrevanja ozračja še pospešilo. Zaradi uporabe fosilnih goriv je ogrožena tudi naravna sposobnost oceanov in gozdov za absorbcijo ogljikovega dioksida.

Z novim poročilom znanstveniki, združeni v IPCC, pozivajo vlade, da se lotijo urgentnih ukrepov, s katerimi bodo preprečili nadaljnje naraščanje temperature zraka. "Takojšnji, trajnostni in učinkoviti ukrepi so potrebni, da se bo svet izognil podnebni katastrofi, opozarjajo v IPCC.

Kot pravijo znanstveniki, je treba preprečiti, da bi se temperature zraka zvišale za več kot dve stopinji Celzija. To je sicer zahteven cilj, ki bo najverjetneje povzročil številne razkole in bi od industrijsko razvitih držav terjal zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za od 25 do 40 odstotkov v primerjavi z letom 1990.

Vir: STA

Tags: