Nova sredstva za palestinske begunce v Libanonu

Uničeni tabor Nahr El Bared

16. marec 2009 – Na podlagi novo sprejetega partnerstva med Združenimi arabskimi emirati in agencijo ZN bo lahko slednja izboljšala pogoje za bivanje tisočim palestinskim beguncem v Libanonu.

Rdeči polmesec Združenih arabskih emiratov (UAERC) se je v dveh danes podpisanih sporazumih zavezal, da bo Agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) prispeval 6 milijonov dolarjev.

Po dogovoru naj bi se 5 milijonov porabilo za obnovo 343 najbolj prizadetih zavetišč v taboru Bourj El Shamali v južnem Libanonu.

Ta projekt je del iniciative za obnovo taborov, ki sta jo leta 2006 sprejeli libanonska vlada in UNRWA, s katero sta hotela izboljšati bivalne pogoje palestinskih beguncev v 12 libanonskih begunskih taborih.

Dodaten milijon bo UNRWA omogočil zgradbo 149 začasnih bivalnih enot za palestinske družine, ki so bili pred dvema letoma premeščeni iz tabora Nahr El Bared.

Ta tabor, ki je bil s svojimi 30.000 prebivalci že pravo mesto, je bil uničen v spopadu med libanonsko državno vojsko in banditi Fatah el-Islam med majem in septembrom 2007.

Generalna komisarka UNRWA, Karen AbuZayd, je pozdravila sprejetje dogovorov in dodala, da so palestinski begunci iz Gaze v zadnjih mesecih prejeli veliko pozornosti svetovne javnosti.

»Vendar ne smemo pozabiti na druge begunce v regiji, ki lahko prav tako živijo v sramotnih pogojih,« je izjavila. »Vesela sem, da nam bo donacija 6 milijonov dolarjev s strani naših partnerjev, UAERC, omogočila popraviti begunska prebivališča na območju Tyre in pomagala priskrbeti začasne bivalne enote za premeščene begunce iz Nahr El Bareda.«

Dolgotrajen podpornik UNRWA, UAREC, je omogočil obsežne gradbene projekte v Khan Younis v Gazi, Jeninu na Zahodnem bregu; nedavno pa tudi Neirabiju v Aleppu (Sirija).

UNRWA, ki pomaga okoli 4,6 milijonom palestinskim beguncem v Jordanu, Libanonu, Siriji, Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, se financira skoraj izključno s prostovoljnimi prispevki, s katerimi nudi izobrazbene, zdravstvene ter socialne storitve.

Vir: Informacijski center ZN

Tags: