Pripadniki mirovne misije bodo ostali v Darfurju tudi v primeru kazenskega pregona sudanskega predsednika

Alain Le Roy

2. marec 2009 – Ta teden naj bi Mednarodno kazensko sodišče sprejelo odločitev glede obtožnice proti sudanskemu predsedniku Omarju Al-Bashiru, katerega sumijo dejanj vojnih zločinov. Vodja mirovnih operacij pri OZN je dejal, da bo ob kakršnikoli odločitvi mirovna misija ZN in Afriške unije (UNAMID) ostala v Darfurju.

Generalni podsekretar za mirovne operacije, Alan Le Roy, je na tiskovni konferenci na sedežu OZN v New Yorku izrazil prepričanje, da predstavniki mirovnih operacij v Darfurju ne bodo v nevarnosti, če se Mednarodno kazensko sodišče odloči podati obtožnico proti sudanskemu predsedniku.

Podsekretar je dodal, da OZN nima nikakršnih dodatnih informacij glede odločitve sodišča, saj je to neodvisno telo, ki bo svojo odločitev objavilo samo in to 4. marca.

»Nismo obveščeni o njihovi končni odločitvi. Vsak lahko le ugiba,« je rekel Le Roy. »Seveda delamo načrte; kot vsaka vlada tudi mi želimo biti pripravljeni odgovoriti na nove okoliščine.«

Le Roy je poudaril, da ne nameravajo zmanjšati števila pripadnikov mirovnih operacij v Darfurju ali jih premakniti na drugo območje.

Generalni podsekretar se je na tiskovni konferenci dotaknil tudi vprašanja mirovnih operacij v Afganistanu in Demokratični republiki Kongo.

Ob načrtih afganistanskega predsednika Harmid Karzai-a, da bi državne volitve potekale 20. avgusta, je Roy izrazil dvom glede pravočasne zagotovitve varnosti in logistike ter dodal, da morajo stranke odločitev o končnem datumu volitev sprejeti soglasno in v skladu z ustavo.

Na zahodnem območju Demokratične republike Kongo je mirovni misiji OZN (MONUC) uspelo priskrbeti tehnično in logistično pomoč združeni vojski Demokratične republike Kongo ter Ruande pri vodenju območja, ki so ga zapustile Demokratične sile za osvoboditev Ruande (FDLR); to je gverila pripadnikov etnične skupine Hutu.

Po tem ko so sile FDLR zapustile Ruando, je MONUC zadolžen pomagati vladi Konga pri vračanju pripadnikov FDLR domov.

Le Roy je z veseljem poudaril uspeh nekaterih mirovnih operacij. Opozoril je tudi na predsednika Timorja – Leste, nobelovega nagrajenca, Jose Ramos-Horta, ki sporočil varnostnemu svetu, da bi bila brez pomoči OZN njegova država še danes v vojni.

Vir: Informacijski center OZN
 

Tags: