Misija Združenih narodov v Demokratični republiki Kongo poziva hutujske upornike k razorožitvi in vrnitvi domov

2. februar 2009 – Mirovna misija Združenih narodov v Demokratični republiki Kongo (MONUC) je pozvala hutujske upornike iz Ruande, člane Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande, ki so vključeni v oborožen spopad na vzhodu države, naj odložijo orožje in se vrnejo domov.

»Uporniki se morajo zavedati, da so jim vrata vseh baz MONUC odprta,« je poudaril vodja programa za prostovoljno razorožitev, demobilizacijo, repatriacijo, reintegracijo in rehabilitacijo pri MONUC, Bruno Donat.

»Zavedajo naj se tudi, da smo povečali prisotnost naše ekipe na območju, da bi jih lahko sprejeli in namestili,« je še dodal Bruno Donat na tiskovni konferenci, ki se je minuli vikend zgodila v Gomi, vzhodnem generalnem štabu mirovne misije.

Trenutno ima MONUC baze v Rutshuru, Masisi, Nyabiondu, Walikali, Kanyabayongi Ngungu Luberu, Beni in Gomi, vse v provinci Severni Kivu.

V provinci Južni Kivu pa so te baze v Bukavu, Bunyakiri, Uviri in Baraki. Baze so namenjene članom Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande, ki se nahajajo v vzhodnem Kongu že od genocida leta 1994 v Ruandi.

Donata je k temu pozivu upornikom spodbudilo naraščajoče število članov Demokratičnih sil, ki se že vključujejo v prej omenjeni program OZN.

Vir: Informativni center OZN

Tags: