Mjanmar: Odposlanec Združenih narodov se sreča s priprto voditeljico Nacionalne lige za demokracijo

2. februar 2009 – Posebni svetovalec generalnega sekretarja za Mjanmar je danes obiskal to jugovzhodno azijsko državo, kjer se je srečal s predstavniki vlade in opozicije ter drugimi strankami; med drugim pa tudi s voditeljico Nacionalne lige za demokracijo, Daw Aung San Suu Kyi, ki je v hišnem priporu.

Ibrahim Gambari je pripel v Yangon na štiridnevni obisk, ki je že peti v zadnjem letu in pol. Ti obiski so del mandata dobrih uslug, ki ga je generalnemu sekretarju podelila generalna skupščina.

Gambari se je z gospo Suu Kyi pogovarjal več kot uro. Kasneje pa se je srečal tudi z ostalimi predstavniki Nacionalne lige za demokracijo.

Suu Kyi je v hišnem priporu že več kot štiri leta. Odkar je njena stranka leta 1990 zmagala na volitvah, pa je bila v priporu skupaj 11 let.

Gambari se je posvetoval tudi s tristransko skupino, ki je vključevala predstavnike Mjanmara, Združenih narodov in Zveze držav Jugovzhodne Azije, glede humanitarnega in obnovitvenega dela po uničujočem ciklonu Nargis. Ta je v maju 2008 zahteval 140.000 življenj.

Med svojim obiskom se je Gambari srečal z ministri za obveščanje, zunanje zadeve, kulturo, načrtovanje, kmetijstvo in zdravje.

Generalni sekretar je že pred mesecem izrazil svoje naraščajoče nezadovoljstvo, da dolgotrajen trud Združenih narodov za promocijo nacionalne sprave in demokratizacije v Mjanmaru še vedno ni prinesel želenih rezultatov. Mjanmarsko vlado je pozval naj nemudoma izpustijo vse politične zapornike in začnejo konstruktivni dialog z opozicijo.

Vir: Informativni center OZN

Tags: