Izrael mora odpreti prehode v Gazi za preprečitev bede in ekstremizma

30. januar 2009 – Po dveh tednih uničujoče izraelske ofenzive proti Hamasu je prosti dostop do humanitarne pomoči glavni problem v Gazi. Povrh tega se humanitarni delavci spopadajo z naraščajočim valom ekstremizma, kar dodatno otežuje delo, pravi glavi uradnik OZN v Gazi.

»Sramotno je, da tisoče ton pomoči čaka na meji z Gazo, ki mora biti nujno dobavljena ljudem tukaj,« je povedal direktor za operacije v Gazi, John Ging, ki deluje pod okriljem Agencije ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA).

Direktor John Ging je izpostavil dobrosrčnost donatorjev in hitrost dostave pomoči na območje, toda zdaj je na izraelski vladi, da najde operacijske rešitve za odprtje prehodnih točk na meji.

Vojaška ofenziva je terjala preko 1.300 življenj, 412 izmed katerih so bili otroci, in več kot 5.450 ranjenih, ter uničila 20.000 stavb in večino infrastrukture.

OZN je ocenil, da je potrebnih okrog 600 tovornjakov za zagotovitev normalnega poteka življenja v Gazi, še preden je prišlo do trenutnega uničenja. Izrael je prekinil dostavo nujnih življenjskih potrebščin in pogostokrat zaprl prehode iz varnostnih razlogov in kot odgovor na raketne napade. »Bistvo je, da ljudje tukaj potrebujejo hrano in ostale potrebščine, potrebujejo jih zdaj, in to seveda napihuje njihovo bedo in jezo.«

Do zdaj je UNRWA uspela povečati zmogljivosti za prejemanje pomoči v hrani s 750.000 na 900.000 lačnih ust in hkrati pomaga 10.000 brezdomcem pri plačevanju najemnine za bivališče. Na deset tisoče ostalih ljudi, ki so izgubili domove v izraelskem bombardiranju, so našli zatočišče pri svojih sorodnikih in prijateljih, toda še vedno potrebujejo odeje in oblačila.

Kot napredek lahko označimo povečanje dobave elektrike na 16 ur, v primerjavi s samo osmimi urami prejšnji teden, in število ljudi brez vode je padlo s 500.000 na 100.000, medtem ko se izvajajo popravila infrastrukture.

»Vemo, da se lahko prehodne točke odprejo, če bo le dovolj politične volje,« je zaključil John Ging.

Vir: Informativni center OZN

Tags: